Чешкият център в София празнува 75 години с конкурс за плакат на тема „Значимите български чехи“

0
47


„Значимите български чехи“ е темата на конкурс за визия за плакат, който Чешкият център в София организира. Инициативата е по повод 75 години от създаването на Чешкия център в София и Българския културен институт в Прага, съобщават от екипа.

Организаторите отбелязват, че проектът ще се реализира през 2024 г. под формата на конкурс за плакати, като най-добрите от тях ще бъдат представени в дигитален и/или разпечатан вариант на изложби в България и Чехия. Конкурсът е насочен към графични дизайнери, художници, артисти, студенти и ученици гимназиален курс от училищата по изкуствата в България, казват още те.

„Създаване на визия за плакат на тема „Значимите български чехи“ – от една страна чешки личности, допринесли за изграждането на българската държава в края на 19. и началото на 20. век, но и чехи, които в наши дни активно помагат за развитието на икономическата и търговската, културната дипломация. Примерен списък с имена на значими чешки личности е приложение към този документ“, отбелязват от Чешкия център в София.

Условията на конкурса и пълната информация за него са публикувани на сайта на чешкия център в София.

Чешки център София е най-старата чешка институция от този тип в чужбина. Неговата история започва през 1949 г., когато в рамките на междуправителствения чехословашко-български културен договор (1947) и въз основа на протокол (1948) на 5 май 1949 г. на ул. „Раковски“ 100 в София е открит представителен магазин за културни стоки „Československá tvorba Orbis“ (Чехословашко творчество Орбис), а в Прага – „Bulharská tvorba“ (Българска творба). В резултат от дейността на чешката институция за разпространяване на националните културни ценности популярността й така нараства, че е открит филиал на „Орбис“ на ъгъла на тогавашните софийски улици „Стефан Караджа“ и „Васил Левски“. С течение на времето се променя както съдържанието на дейността, така и названието на институцията – Чехословашки културен център, Чехословашки културен и информационен център, Чехословашки културен и информационен център на ЧСФР. След разделянето на Чехословакия на две независими държави – Чешка република и Словашка република (от януари 1993) – Чехия създава чешки центрове, които стават приемник на бившите чехословашки центрове в чужбина.

/ВСР

/АКМ/



Източник БТА