Цялата медицинска част за осигуряване на спешната помощ с медицинския хеликоптер е готова, каза здравният министър в оставка Христо Хинков

0
55



Цялата медицинска част, свързана с осигуряване на спешната помощ, е организирана и готова, заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Христо Хинков в предаването „Лице в лице“ по бТВ относно първия медицински хеликоптер, пристигнал у нас.

„Ние сме подсигурили екипи, които са готови да летят в този хеликоптер. Подготвили сме цялата медицинска част, която е много по-важна, отколкото тази въздушна линейка.  Това, което правим, е да създадем система за въздушна помощ – екипи, които са обучени, дежурства, логистика, комуникация с наземната част. Това е направено”, допълни Хинков. 

Той подчерта, че Министерството на здравеопазването е бенефициент на медицинските хеликоптери. „Те са наша собственост в момента, в който подпишем приемно-предавателния протокол. Хеликоптерът е българска собственост. Има лицензионни режими, които трябва да бъдат довършени, има още обучение на самите пилоти”, обясни още Хинков.

Попитан за това на какъв етап е строителството на детската болница, Хинков заяви: “Детската болница се движи в график. Очакваме окончателното решение на Комисията за защита на конкуренцията, която ще се произнесе по жалба за определен търг. Теренът е в квартал „Горна Баня”. Има масивни сгради, които ще трябва да освободят място за болницата”.

На въпрос дали съжалява за решението си и заявката, че дори и да има нов кабинет след ротацията, той няма да е министър, Хинков бе категоричен: “Не съжалявам, аз смятам, че това беше най-правилният ход от моя страна, защото така отварям възможността друг да поеме и да продължи щафетата на това, което вече започнахме да правим. В такива случай човек се изчерпва, създава си личностни взаимоотношения на неприязън, които могат да попречат на бъдещите реформи. Три пъти ми искаха оставката различни депутати”. 

„Трябва да се продължат тези линии на здравната политика, която заложихме през проектозакони, Закона за лечебните заведения, Закона за лекарствените продукти, подзаконови нормативни актове. Да продължим политиката на това да можем да осигурим лекарства за хората, защото този процес на периодично изчезване на лекарства от аптечната мрежа трябва да спре и това е един дългосрочен проект. Ние подготвяме цялостен комплекс от мерки, които са заложени както в Закона за лекарствените продукти, така и в подзаконовите актове, които следват с него и съответните системи за проследяване на лекарствата в аптечната мрежа”, обясни Хинков.

Попитан защо изчезват лекарства в аптечната мрежа, министърът в оставка коментира, че му е било трудно да разбере защо изчезват лекарства и досега не е сигурен, че е разбрал напълно.  Това, което разбрах, е, че има голям натиск лекарствата да бъдат изнасяни по линия на реекспорта, който е легален. Натискът идва от това, че те се внасят на много ниска цена и маржът на печалбата е твърде голям, обясни той.

Според него това може да се предотврати с проследяване. „Това трябва да стане със Системата за проследяване СЕСПА (Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък на Република България), която съществува, но не работи и това беше установено не само от мен, а и от доклади. В момента има работна група, която работи по това системата да бъде надградена, с допълнителни функционалности и това ще стане с приемането на Закона за лекарствените продукти”, обясни Хинков. Утре се очаква, ако няма проблеми с нотификацията на европейско ниво, нашият проект за Закона за лекарствените продукти да влезе в пленарна зала и да бъде гласуван, добави той.



Източник БТА