Христо Иванов каза, че случващото се в момента е излишно, според Кирил Петков нищо не е загубено в преговорите за правителство с ГЕРБ

0
61



Случващото се в момента е излишно, каза на брифинг съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов по повод преговорите с ГЕРБ за съставяне на правителство. Съпредседателят на “Продължаваме промяната” (ПП) Кирил Петков добави, че нищо не е загубено. Мария Габриел утре може да вземе мандата, след което има една седмица, заяви той.

Христо Иванов посочи, че в декларация преди време са били посочени приоритети – като регулаторите, съдебната реформа, както и тази в сектор сигурност, а и борбата с корупцията. На този етап смятаме, че е добре да има подписан документ, който да урежда ангажиментите ни и да е ясно за хората, че ще има реформи в тези области, посочи Иванов.

Той уточни, че зедно с ГЕРБ-СДС е изработен подробен документ.

Ние сме готови да публикуваме този документ и хората трябва да разберат, че в него е вложена истинска грижа. Надяваме се, той да бъде подписан, защото три пъти минахме през него. Ако има конкретни съображения, сме готови да работим, а не да даваме пресконференция. Нямаше причина да се отказваме от довършване и утре да подпишем този документ, заяви Христо Иванов.

Нямаме право да изглеждаме, че нямаме воля за реформа. Искаме да заложим на принципа, че ще бъдат избрани най-добрите за регулаторите, посочи Иванов.

Според него трябва да има конкуренция и ясни проверки, ограничения за политически фигури и всяка страна да може да има право на вето при назначенията в регулаторите.

Ако не подпишем това споразумение, ще е тежка присъда, ще се отрази тежко на всички, посочи Иванов.

Атанас Атанасов призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да се намеси, защото “той взема крайните решения”. Аз нямам обяснения защо преговорите буксуват тази вечер. Предлагам на Мария Габриел да не връща празна папка, а утре сутринта разговорите да продължат, каза Атанасов.

Нищо не е загубено. Мария Габриел утре може да вземе мандата, след което има една седмица, каза Кирил Петков.

Той призова Габриел да бъде довършено споразумението между двете формации и да бъдат дефинирани реформите в три сектора. Да продължим управлението и да не вкарваме държавата в криза, призова още Петков.

Преди девет месеца имахме дадена дума между нас и Борисов, че уговорката е за 18 месеца. Благодарим, че тази оферта ни беше предложена и сме готови да си спазим това обещание. Така следващият кабинет ще продължи работа за още девет месеца, каза Петков.

По думите му ГЕРБ са поискали премиер да бъде Мария Габриел, като тя запазва МВнР. Според Петков ГЕРБ са искали МВР, министерствата на иновациите и растежа, екологията, образованието и науката, и на културата.

Най-важното са реформите, а не министрите, заяви Петков.

Съпредседателят на ПП и финансов министър в оставка Асен Василев заяви, че до 18:00 часа тази вечер е бил умерен оптимист, защото преговорите са били на финалната права. След това стана ясно, че подписването на споразумението се отлага за неопределен период. Това е причината да има криза в преговорния процес. Ако споразумението се подпише с корекции, тогава спор по състава на Министерския съвет няма да има, каза Василев.

Това споразумение включва в себе си това, че в регулаторите няма да има процес, по който да се предложат и изберат хора, слушащи телефонни обаждания от някоя партия. Така България ще приключи с прехода и последните институции ще влязат в европейски режим, посочи Василев.

Силно вярвам, че ще намерим правилния език за общо споразумение, каза той.

На извънреден брифинг от ГЕРБ тази вечер заявиха, че с “ПП-ДБ имат фундаментално различие по отношение на това да бъдат приети като равнопоставен партньор. От партията казаха още, че, ако до 12:00 часа утре ПП-ДБ нямат желание да споделят властта, ще върнат неизпълнен мандата на президента.

 

 

 

 



Източник БТА