Франция ще бъде отговорна за всеки нов конфликт с Армения

0
198



Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че Франция ще бъде виновна за всеки нов конфликт между Армения и Азербайджан след обещанието на Париж да достави военно оборудване на Армения миналата седмица, пише европейската редакция на Politico.

“Предоставянето на оръжия от Франция на Армения е подход, който не служи на мира, а има за цел да разпали нов конфликт и ако възникне нов в региона, Франция ще бъде отговорна за причиняването му“, според азербайджанското тълкуване на разговор между Алиев и президента на Европейския съвет Шарл Мишел.

Алиев също така обвини Франция за отсъствието си на срещата на върха на Европейската политическа общност миналата седмица в Гранада, Испания, предназначена да реши конфликта с Армения.

В края на септември Азербайджан  обяви победа след светкавична военна офанзива в анклава Нагорни Карабах, принуждавайки около 100 000 етнически арменци, живеещи в отцепническия регион, да избягат. 

Франция и Армения отдавна имат силни дипломатически връзки, като Франция е домакин на голяма арменска диаспора. През 2001 г. Париж беше сред първите западни столици, които признаха арменския геноцид, две десетилетия преди САЩ да го направят. 

Шарл Мишел възприе разговора, като “изразяване на ангажимента на ЕС към процеса на нормализиране на отношенията [Армения-Азербайджан]“ в кратък прочит на същия призив, публикуван на X.

Обаждането имаше за цел да подготви срещата Армения-Азербайджан, която трябваше да се проведе по-късно този месец в Брюксел, според Мишел.





Източник Фокус