Филмът “Опълченците на Шипка” на режисьора арх. Пламен Мирянов е част от програмата на Националното честване на 3 март

0
74



Премиерата на филма “Опълченците на Шипка” на режисьора арх. Пламен Мирянов е част от програмата на Националното честване на Трети март, съобщиха за БТА от фондация “Нашия дом е България”. Филмът ще бъде излъчен утре в 17:00 часа на площад “Севтополис” в Казанлък и в 10:30 часа на 3 март в подножието на Паметника на свободата. 

Арх. Пламен Мирянов и неговата фондация „Нашият дом е България“ са създали поредния филм, посветен на паметни за България събития и герои. Видео импресията изправя зрителя смирено пред паметника “Шипка” и припомня подвига на достойните български опълченци, които безстрашно дадоха живота си за свободата на България и оставиха незаличима следа в историята ни със себеотрицанието си, посочиха от организацията.

Филмът е сниман край паметника на свободата и озвучен с одата “Опълченците на Шипка” на Иван Вазов, прочетена от „гласа на гвардията“ Янко Лозанов, а в лентата участват националните гвардейци. 

Тежките атмосферни условия по време на снимките са се оказали изпитание за целия снимачен екип, а силните снегонавявания и почти непроходимата зимна обстановка са наложили на помощ да се притекат и войниците от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Нито една от тези трудности, обаче, не е сломила духа на гвардейци, актьори и екипа на „Нашият дом е България“, отбелязаха от фондацията. 

„В последните години сякаш изгубихме голяма част от достойнствата на опълченците на Шипка и искаме със смирение и гордост да си припомним за тях, за себеотрицанието им и за това колко много им дължим – свободата си“, казва режисьорът на филма арх. Пламен Мирянов. По неговите думи Трети март е не само Национален празник на България, а дата, която съхранява спомена за един велик подвиг – боевете на Шипка. Достойните български опълченци дадоха безстрашно живота си за свободата на родината ни и ще се радвам, ако с този наш проект успеем да докоснем сърцата на българите, за да си припомнят колко смел и горд народ сме, коментира авторът.

„Опълченците на Шипка“ е част от поредицата документални филми на фондация „Нашият дом е България“, посветени на важни събития и личности от българската история, чиято основна цел е издигане на националното самочувствие и дух на българите, популяризиране на красотата на родината и съхранение на националните ни традиции, фолклор, култура, чест и достойнство на България.



Източник БТА