Учени превърнаха кожна клетка в яйцеклетка, способна да създаде жизнени ембриони

0
61


Техниката за лечение на безплодие след рак ще помага и на жени без шанс заради възрастта

Нова стратегия за лечение на безплодие, която звучи като фантастика, обявиха учени от Орегонския здравен и научен университет в САЩ. Целта е да се създават яйцеклетки за жени, които нямат свои собствени. Сред най-честите причини за дефицита са отстраняването на яйчниците по време на лечение за рак и изчерпан с възрастта яйчников резерв на жени, които искат да станат майки. Теоретично технологията може да помогне и на еднополови двойки да имат деца, генетично свързани с двамата родители.

Техниката е наречена инвитро гаметогенеза (IVG). Изследователите от Центъра за ембрионални клетки и генна терапия към университета са принудили ядрото на кожната клетка да намали своите хромозоми наполовина, така че след това да може да бъде оплодено от сперматозоиди и да се създаде жизнеспособен ембрион.

Безплодието е все по-често срещано. Особено след като много двойки отлагат раждането на деца за по-късните години с добра кариера и финансови възможности. Една на всеки 4 двойки в развиващите се страни е засегната от безплодие, а по глобална статистика към началото на годината около 48,5 милиона двойки в света искат, но не могат да имат бебе. Според нов доклад на Световната здравна организация 17,5% от възрастното население, или приблизително 1 на всеки шестима, припознава безплодието като свой проблем. Процентите са сравними за страните с високи, средни и ниски доходи – доказателство за “епидемичната” заплаха в световен мащаб. Разпространението през целия живот е 17,8% в страните с високи доходи и 16,5% в страните с ниски и средни. Това показва спешната необходимост от създаване на достъпни, висококачествени методи за преодоляване на проблемите в тяхното многообразие.

Безплодието е заболяване на мъжката или женската репродуктивна система, определяно като невъзможност за постигане на бременност след 12 или повече месеца редовен незащитен полов акт. 

Едно от големите затруднения в т.нар. женски фактор за репродуктивните неволи е липсата на яйцеклетки или тяхната функционална непълноценност. Обещаваща първа стъпка в помощ на двойките смятат, че са направили американските учени. Те описват в Science Advances успеха на методиката си при мишки. Въпреки че изследователите изучават техниката и в човешки яйцеклетки, ще отнеме време до клинично използване. Теоретично процесът е обобщен “само” в 3 стъпки, но представлява изключително сложна генна технология.

Стартово изследователите трансплантират ядрото на миша кожна клетка в яйцеклетка на мишка, която е лишена от собственото си ядро. След това, подтикнато от течността, която изпълва клетките (цитоплазмата) в донорската яйцеклетка, имплантираното ядро на кожната клетка изхвърля половината от своите хромозоми. Процесът е подобен на делeнето на клетките, за да произведат зрели сперматозоиди или яйцеклетки. Това е ключовата стъпка, която води до формиране на яйцеклетка с един набор от хромозоми. Завършващата интервенция е нито повече, нито по-малко от стандартно инвитро – ембриолозите оплождат новата яйцеклетка със сперма. Това създава ембрион с два комплекта хромозоми – предпоставка за здраво потомство с равен генетичен принос от двамата родители.

Екипът разработва техниката от години и още през 2022-а демонстрира доказателството за концепциятата си. Сега обаче методиката е надградена чрез по-прецизна работа с хромозомите.

Изследователите открили, че ядрото на кожната клетка отделя своите хромозоми всеки път, когато се имплантира в донорската яйцеклетка. Целта е това да се случва перфектно – с по една от всяка двойка съвпадащи хромозоми от яйцеклетка и сперма.

В следващата фаза на проекта молекулярните специалисти ще търсят начин сдвояване да гарантира във всички случаи, че всяка хромозомна двойка се разделя правилно.

Успех на екипа би направил много двойки без шанс за бебе щастливи.

Въпреки напредъка на асистираните техники за зачеване и износване на здрави деца, създаването на потомство може да бъде непосилно предизвикателство. Репродуктивните проблеми са източник на хроничен стрес, стигма и не на последно място – на финансови затруднения, засягайки психическото и психосоциалното благосъстояние.





Източник 24часа