Учени от Института за грузинска литература към Грузинската академия на науките ще изнесат лекции в БАН

0
62


Учени от Института за грузинска литература към Грузинската академия на науките ще изнесат научни лекции в зала “Проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките (БАН). Събитието ще се състои на 3 април 2024 г. от 11:00 часа, съобщават от пресцентъра на Института по Литература към БАН.

Тримата грузински учени  гостуват в България в рамките на партньорството между Института за литература при Българската академия на науките (БАН) и Института за грузинска литература към Грузинската академия на науките. Това са проф. Ирма Ратиани – директор на Института за грузинска литература; доц. Нино Миндиашвили и доц. Гага Ломидзе.

Тримата участват в събитието, като участници в проект за популяризиране на грузинската литература зад граница. По време на посещението си в БАН, те ще изнесат своите доклади на английски език, а след това е предвидена и дискусия с присъстващите.

Докладите на учените представят важни процеси в грузинската литература от двадесети век до днес, а именно – зараждането и развитието на грузинския литературен постмодернизъм; травматични теми в съвременната грузинска литература; поетиката на грузинския модернизъм и мястото на политическата тема в него, допълват от Института за литература на БАН.

/ЙВЛ

/РБ/



Източник БТА