Ученици от Разград и Харманли ще представят страната ни на международното състезание по STEM и роботика в Гърция

0
73



Ученици от Начално училище „Алеко Константинов“ в Харманли и Основно училище „Васил Левски“ в Разград ще представят страната ни на международното състезание по STEM и роботика в Гърция. Отборите на двете учебни заведения се класираха на първите две места в националното състезание, чийто домакин бе разградското училище, носещо името на Апостола. Състезанието се организира от STEM Education, които са с 20 години опит във въвеждането на STEM и образователна роботика в Югоизточна Европа. Надпреварата на тема “Средиземноморието: източник на живот и култура” се състоя в две категории – робоинженер и робофутбол. Отборите на петте училища от Русе, Шумен, Разград и Харманли демонстрираха умения и креативност в създаването на роботи и механизми, които са вдъхновени от богатата история и наследство на Средиземноморието. В първия етап учениците заедно със своите ментори разработиха проекти, които решават екологични проблеми в Средиземноморието. Във втория етап създадоха роботи, които играят футбол един срещу друг.

Първо място и в двата кръга – робоинженер и робофутбол, завоюва отборът на Начално училище „Алеко Константинов“ в Харманли. На второ място в първия етап на състезанието – робоинженер, се класира отборът на разградското училище – домакин, а третото място зае тимът на Средно училище „Сава Доброплодни“ в Шумен. Специалната награда на публиката бе връчена на учениците от Основно училище ”Иван Вазов” в Харманли, а специалната награда за креативност отиде при отбора на децата от Центъра за ученическо техническо и научно творчество в Русе.

Второто място в категорията робофутбол спечели отборът на Основно училище (ОУ) ”Иван Вазов” в Харманли. Трети останаха състезателите на Средно училище ”Сава Доброплодни” в Шумен. Поощрителна награда получиха учениците от ОУ ”Васил Левски” в Разград.

По решение на организаторите на финала на международното състезание, което ще се проведе в края на март в Атина, България ще представляват класиралите се на първите две места в първия кръг на състезанието – робоинженери отбори. Учениците от двете български училища ще се надпреварват със свои връстници от още 20 държави, каза за БТА учителят по роботика и информационни технологии и ръководител на разградския ученически отбор QWERT Венелин Николов.

/РИ/



Източник БТА