Ученици и учители от четири училища в страната обмениха идеи и иновативни практики на среща в Разград

0
48



Ученици и учители от четири учебни заведения в страната обмениха идеи и иновативни училищни практики на среща в Разград. Домакин на дейностите по Националната програма „Иновации в действие“, Модул 1 „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между училищата“ бе Националната професионална техническа гимназия (НПТГ) „Шандор Петьофи“ в лудогорския град, съобщиха от ръководството на училището.

Гости на разградската гимназия в периода от 20 до 22 март бяха преподаватели и възпитаници на училищата-партньори от Професионалната гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров“ в Попово, Професионалната гимназия по механотехника „Юрий Гагарин“ в Русе, Професионалната гимназия по селско стопанство „Сергей Румянцев“ в Луковит.  

В първия ден учениците и педагогическите специалисти се запознаха с един от двата иновативни учебни предмети „Работа с облачни технологии в образователния процес“. На следващия ден наблюдаваха урок по предмета „Теория на адаптацията и реализацията в професията“, на тема „Емоционална интелигентност/разпознаване на нагласата на другите“, решаваха и казуси. Програмата на мобилността включваше също разглеждане на материално-техническата база на гимназията в Разград и запознанство с преподавателите и учениците на Механото. 

Гостите от иновативните училища-партньори, заедно с техните домакини разгледаха забележителностите на Разград. Посетиха Стария град Вароша, Етнографския музей, Археологическия музей Абритус, Интерактивния музей и спорната база на ПФК „Лудогорец“.  

По време на мобилността се създадоха професионални учещи се общности между училищата. Учителите обсъдиха иновативните процеси и споделиха резултатите от тях. Обмениха се добри практики, генерираха се нови идеи и продукти, създаде се устойчиво сътрудничество между четирите училищата, заявиха от разградското учебно заведение.  

Националната професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи“ в Разград е един от примерите за иновативно училище, в което се влагат милиони левове за модернизация. През последните десет години гимназията е успяла да реализира повече от 15 европейски проекта на стойност около 3 млн. лв. Предстои реализирането на проекти за над 4 млн. лв. от новия програмен период, като единият е изграждане на Център за високи постижения в професионалното образование и обучение.

/ХК/



Източник БТА