Усеща се политическият нюанс, коментира Настимир Ананиев за акцията в негов офис

0
64



Вижда се, усеща се политическият нюанс и това, което искат да бъде втълпено – някой от ПП-ДБ, е направил нещо нередно, а всъщност имаме един бизнес, който работи, който предоставя услуги на българи и чужденци и който си е изпълнил задълженията по договорите. Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Настимир Ананиев по повод днешната акция на полицията на два адреса в София, включително и в негов офис. 

Той допълни, че до момента представител на официалните власти не се е свързал с него, а информацията за това какво се случва е получил от медиите, адвоката и счетоводителя, който е обслужвал въпросните фирми. В закона за европейската заповед за разследване е записано, че в 90-дневен срок трябва да се предприемат необходимите действия, които партньорската страна изисква, цитира документа Ананиев. Според него под булото на европейската заповед за разследване има опит да бъдат отстреляни политически опоненти.

През февруари прокуратурата е поискала от Софийския градски съд да бъде издадено разрешение за претърсване и изземване в двата офиса – единия на „Петър Парчевич“, а другият – на бул. „Александър Стамболийски“ – моят офис, обясни депутатът. Съдът отказва да даде разрешение за моя офис, допълни Ананиев. Прокуратурата прави втори опит, този път пред съдия от бившия Специализиран съд, който дава разрешението за това, което видяхме днес, уточни депутатът и добави, че европейската заповед за обиск е отпреди осем месеца, а разрешението за обиска в офиса му на бул. „Александър Стамболийски“ – от 22 март. 

Какво видяхме – навсякъде моето име, жандармерия и страшно много хора, за да получиш едни документи. На всяка счетоводна фирма ѝ се налага да предоставя информация на различни институции. Ние сме го правили многократно, каза още Настимир Ананиев и поясни, че няма офис на ул. „Петър Парчевич“ и никога не е притежавал офис на този адрес. 

Иззети са документи на три юридически лица с белгийски собственици, с двама собственика, които ние вече не обслужваме – едните от април 2021 година, а другите – от януари 2022 година, обясни депутатът от ПП-ДБ. Настимир Ананиев не можа да даде подробности за това дали е имало подозрителни преводи по времето, когато неговата компания е обслужвала въпросните фирми и физически лица.

Акцията на полицията беше на ул. „Парчевич“ и бул. „Ал. Стамболийски“. От прокуратурата информираха, че става дума за разследване, започнало с европейска заповед. То касае дейността на организирана престъпна група, занимавала се с контрабанда и пране на пари. Искането до страната ни е от е Белгия. За претърсванията днес има дадено разрешение от съда. След като по-рано днес медиите публикуваха информация за акцията, а вестник “24 часа” информира, че полиция има и пред офиса на депутата от ПП-ДБ Настимир Ананиев на бул. Ал. Стамболийски“, депутатът обясни пред журналисти в парламента, че се прави проверка на белгийска фирма, която е била обслужвана от негова счетоводна фирма.

 



Източник БТА