Украйна призова Турция да не позволява износ на зърно през Черно море без нейно участие

0
165

©

Министерството на външните работи на Украйна призовава Турция  и международната общност да не позволяват на Русия да установи износ на зърно през Черно море, без да възобнови износа на украинско зърно през украинските пристанища, съобщи УНИАН.

“Разглеждането на възможността Русия да подкрепи износа на зърно в Черно море, без да възобнови износа на украинско зърно от украинските пристанища, ще нанесе сериозен удар на международните задължения и международното право, ще насърчи Москва да предприеме по-нататъшни агресивни действия и ще засили чувството си за безнаказаност”, се посочва в изявление на Министерството на външните работи на Украйна.

В същото време Украйна, като един от гарантите на глобалната продоволствена сигурност, е заинтересована да възстанови функционирането на Черноморската инициатива за зърно, за да продължи да изнася украински селскостопански продукти на външните пазари, по-специално в Африка и Азия.

“Също така активно работим по въвеждането на алтернативни маршрути. Черно море трябва да остане отворено за свободна и безопасна търговия”, се допълва в изявлението.

“В този контекст очакваме, че Турция, която многократно е потвърждавала своята ненарушима позиция по отношение на опазването и стриктното спазване на нормите на международното право, както и други замесени страни, да използват своя авторитет, за да предотвратят опитите на Русия отново да наруши международните си задължения и да изнудва света с нови хранителни кризи”.

Министерството на външните работи на Украйна също припомни, че “след оттеглянето си от Черноморската зърнена инициатива Руската федерация започна системно да унищожава с ракетни удари инфраструктурата на украинските пристанища и складовете за зърно”.

“Такива действия бяха насочени към невъзможност за по-нататъшен износ на украинско зърно по море, намаляване на доставките на световните пазари и повишаване на цените на храните за тяхна собствена изгода. В същото време, грубо нарушавайки международното право, руската армия продължава да възпрепятства корабоплаването в Черно море“, допълват от ведомството.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба е убеден, че срещата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с руския президент Владимир Путин ще бъде последният шанс за възстановяване на Черноморската зърнена инициатива, която има за цел да доставя украинско зърно в Африка и Азия държави.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с Владимир Путин в Русия следващата седмица, според източници на Bloomberg.

Ердоган може да пътува до Русия на 8 септември преди срещата на Г-20 в Индия. Целта на визитата е да се обсъди възобновяването на зърненото споразумение.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник