Украйна е получила танкове Leopard от три страни

0
157

©

Първите 10 танка Leopard 1 от Дания, Нидерландия и Германия вече са предадени на Украйна. Това е съобщено на датското Министерство на отбраната, предаде УНИАН.

 “10 танка Leopard 1 вече са на територията на Украйна, а дручи са на път. Сега те могат да станат част от настъплението, което украинците тепърва започват. Работата, която тече от пролетта, не спира”, се посочва в съобщението на датското ведомство.

Датски и германски инструктори обучават украински военнослужещи в Германия, процесът протича в тясно сътрудничество с преводачи и представители на германската танкова индустрия.

“Дания изпрати някои от нашите най-добри танкови инструктори в Германия, за да научат украинците как да се възползват максимално от тази оръжейна система. И не се съмнявам, че това ще им помогне да спечелят отбранителната битка, която водят сега“, е заявил командирът на стрелковото командване на датската армия генерал-майор Арпе Нилсен.

Сред датските инструктори има бивши военни, взели отпуск, за да помогнат в обучението на украинци.

“Заедно с Германия, Дания доставя на Украйна почти 100 танка. С усилията на нашите квалифицирани и отдадени инструктори за обучение на украински танкови екипажи ние гарантираме, че дарената техника ще бъде превърната в друг мощен украински потенциал за отбрана“, е допълнил министърът на отбраната Троелс Лунд Поулсен.

Танкове Leopard за Украйна 

УНИАН припомня, че през зимата властите на Дания, Германия и Нидерландия обещаха да възстановят най-малко 100 от старите си танкове Leopard 1, за да ги предадат на Украйна.

В същото време Пентагонът съобщи, че още пет страни си сътрудничат по въпроса за предоставянето на Leopard на Украйна, това са: Полша, Канада, Португалия, Испания и Норвегия.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник