Търси се премиер (Обзор)

0
68


Шефът на БНБ обясни защо не е редно да е той. Борисов пък не дава Желязков и Главчев. Списъкът май вече върви към едва 2-ма

Броени часове след като официално и третият мандат бе върнат и се задвижи процедурата за нови избори, трима възможни служебни премиери вече минаха на кастинг при президента.

Шефовете на парламента – Росен Желязков, на БНБ – Димитър Радев, и на Сметната палата – Димитър Главчев, бяха извикани от Румен Радев следобед в четвъртък.

По домова книга (както сам се изрази Радев за предложения му от конституцията списък за премиери) той може да избира едва между 10 души. Които бързо станаха 8 – омбудсманът Диана Ковачева отива съдия в Страсбург, а заместничката ѝ, която самият президент посочи като добър кандидат, защото единствена не е свързана с партиите – Елена Чернева-Маркова, ненадейно напусна поста си по “лични причини” в сряда.

Но и сред 8-ината хич не е сигурно, че ще се намери желаещ.

Още рано сутринта, преди Радев да покани председателя на НС, Бойко Борисов обяви:

“Единственото, на което държа и няма да го позволя по никакъв начин, е служебен премиер да е Росен Желязков А истински се надявам и президентът да не посочи Димитър Главчев.”

Шефът на Сметната палата бе председател на 44-ото НС от ГЕРБ.

“Няма да е красиво” те да заемат поста,

след като са свързани с партията, обясни лидерът ѝ. “Когато ГЕРБ управлява, управлява лидерски, с цялата си мощ в името и за благото на хората”, обясни той защо не е съгласен да бъдат поканени от Радев.

Както “24 часа” вече писа, има и съмнения за противоконституционност, ако ръководителите на Сметната палата заемат поста – тя е институцията, която прави одит на правителствата, включително служебните, т.е. може да стане така, че служебният премиер после да проверява сам себе си. Такова становище до КС е дал и бившият му член и настоящ участник в Обществения съвет към конституционната комисия Румен Ненков.

Борисов обаче има друга идея –

сътрудничество с ПП-ДБ за подреждане на служебния кабинет, за който президентът трябва да свика партиите на още едни консултации. Лидерът на ГЕРБ разкри, че дори са обсъждали темата с Асен Василев миналия петък. Тогава двамата имаха среща в последен опит все пак да се договори ротацията.

Нещо повече, Борисов дори допусна, че при останалия работещ парламент двете формации

може дори “да си решат заедно” регулаторите

и ключовите държавни позиции в месеците до предсрочните избори.

А на въпросите дали ако не се намери служебен премиер, влизаме в конституционна криза, Борисов отговори: “Имам един говорител по темата и това е Христо Иванов. Аз съм подкрепил всичко, което той е искал, и той ми е благодарил.” (Как бяха приети поправките, които сега вещаят хаос – виж по-долу)

Срещите на президента с останалите от списъка – заместниците на Димитър Радев и на Димитър Главчев, ще са в петък. А ако се наложи, и през уикенда. Румен Радев обяви, че ускорява процедурата и за целта вече е

отменил срещата си с италианския президент

Серджо Матарела, чиято визита у нас предстои, както и свое посещение в чужбина.

И Росен Желязков, и Димитър Главчев не говориха след срещите си на “Дондуков” 2.

А шефът на БНБ Димитър Радев бе лаконичен – разговорът му с президента бил “продуктивен”. Но бе категоричен – против е той да бъде назначен.

“Не е добра идеята да се въвлича Българската народна банка в политическия процес по две

групи от причини Първата е, че това ще хвърли политическа сянка върху институциите за дълъг период от време.

Втората причина – редица правни и юридически причини, както и колизия с европейското и националното законодателство”, обясни Радев. Той напомни, че в Етичния кодекс за БНБ изрично се посочва, че управителят на банката “трябва да избягва каквото и да било участие в политическия процес, а също така и да не прави опити да заема политически позиции извън управителското място”. Такива са и правилата на Европейската централна банка.

Това се отнася и за подуправителите на БНБ, с които президентът ще се срещне в петък.

Запитан значи ли това, че ще откаже да е служебен премиер, Димитър Радев отвърна, че все пак държавният глава е този, който ще избере.

Ако позицията на гуверньора бъде уважена, както и настояването на лидера на ГЕРБ, то списъкът рязко се скъсява до едва двама – зам.-председателите на Сметната палата Горица Грънчарова – Кожарева и Тошко Тодоров.

Румен Радев трябва да е готов с име за премиер най-късно до 5 април и да свика партиите на срещи, за да обсъдят кои да са служебните министри. Този срок си даде самият той.

А ако политиците се вмъкнат в него и процедурата се развие бързо, то е вероятно изборите за парламент да са 2 в 1 с европейските на 9 юни.

 

Кой разписа “домовата книга” в конституцията

Никой не казва как точно се е появил краткият списък с възможни служебни премиери. Това не става ясно и от стенограмите от заседанията на конституционната комисия в НС.

Листата със 7 длъжности липсва в първоначалните проекти за промени на основния закон на ДПС и ПП-ДБ. ГЕРБ пък имаха свой текст, който обсъдиха с партньорите, но не представиха публично. В текста на ПП и ДБ, представен в края на юли, бе предложено редовното правителство в оставка да бъде назначавано за служебно, както е в Нидерландия.

“Има и по-балансирани варианти от това, което предлагате. Няколко са – от една страна, съгласуване с партиите, представени в парламента преди назначаване, и посочване на няколко изрично посочени позиции, които стават служебни министри и министър-председател – т.нар. гръцки вариант”, обяснява различията между партиите бившата правосъдна министърка Екатерина Захариева на заседание на комисия на 25 юли миналата година. На него ГЕРБ-СДС и ДПС обсъждат проекта на ПП-ДБ, представен официално два дни по-рано.

С трета идея пък излиза правосъдният министър Атанас Славов – списъкът на Радев да не се реже, а той да може да избира от всички висши държавни длъжности.

След това листата с възможни кандидат-премиери се появи във внесения законопроект на трите партии на 28 юли. Тогава никой не отговори кой точно е предложил списъка, а бившата шефка на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова обясни, че формациите са работили заедно и никой няма да търси авторство.

Лидерът на ДПС Делян Пеевски пък приписа проекта на ПП-ДБ, но с участието на ГЕРБ. И така ДПС не внесоха свои предложения, но се противопоставиха на мандатността на кметовете. Самият лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пък неведнъж е заявявал, че промените в конституцията са по идея на Христо Иванов и ПП-ДБ, а ГЕРБ и ДПС само са ги подкрепили.

Конституционната комисия редуцира леко първоначалния списък с имената на кандидатите за служебни премиери.

Само цар Велизар дойде да вземе властта, но получи белезници

Мъж, представящ се за “Цар Велизар, който е дошъл да вземе властта”, се опита да нахлуе в сградата на президентството, докато държавният глава препитваше потенциалните служебни премиери.

Неизвестният на видима възраст около 50 г. бе задържан от полицията, а по-късно откаран с линейка към ВМА.

Първоначално отказал да даде проба за алкохол и наркотици. Тестове обаче са му направени и излезли положителни. Мъжът не е носел документи. Пред президентството пристигна с кола с бургаска регистрация.





Източник 24часа