Тържествена церемония по случай 186-годишнината от рождението на Васил Левски в Ген.Тошево

0
260

 На 18 юли в град Генерал Тошево се проведе тържествена церемония по случай 186-годишнината от рождението на Васил Левски. Възпоменателното тържество се състоя пред бюст-паметника на Апостола на свободата в централния градски парк.

На тържеството присъстваха кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров заедно със своя екип, граждани и деца.

Васил Левски е един от идеолозите на българската национална революция, организатор и ръководител на българското националноосвободително движение. На този ден във всички градове в България хората скланят глава и с минута мълчание отдават почит пред делото на Апостола, загинал с мисълта за „чиста и свята република”. Вечно ще бъдат живи в паметта на всички нас някои от най-известните му фрази: „Трябва да се жертва всичко, па и себе си дори“, „И не забравяйте – Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме“, „Народната работа стои над всичко”.

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски,, е роден на 18 юли (6 юли ст. ст.) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Учи във взаимно училище в Карлово. През 1861 г. под влияние на Георги Сава Раковски, Васил Левски се посвещава изцяло на революционното дело. През 1861 г. той заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград, където заради храбростта и ловкостта му е наречен Левски.

   На 27 декември (ст. ст.) 1872 г. е заловен от турските власти в Къкринското ханче (намиращо се в село Къкрина, Ловешко). От 5 до 10 януари (ст. ст.) 1873 г. е разпитван от Специална следствена комисия, която на 14 януари (ст. ст.) изготвя заключителния протокол, с който предлага  да бъде осъден на смърт. На 22 януари ст. ст. със султанска заповед на Абдул Азис смъртната му присъда е потвърдена. На 6 февруари ст. ст. (18 февруари н. ст.) 1873 г. е обесен в покрайнините на София от турските власти.