Навръх Трифон Зарезан бяха зарязани лозите за берекет в град Генерал Тошево

0
101

Навръх Трифон Зарезан бяха зарязани лозите в Генерал Тошево. Такъв хубав празник, като Трифон Зарезан, няма как да не бъде съпътстван от хубава българска музика и народни хора. Така започна отбелязването на Деня на лозарите и винарите на центъра в градчето ни днес.

С ритуално зарязване и поливане с червено вино на лозята, с награждаването на майсторите винари и с много музика и настроение беше отбелязан 14 февруари в град Генерал Тошево. Навръх хубавия български народен празник Трифон Зарезан – Ден на лозаря, Община Генерал Тошево, НЧ “Светлина – 1941” и ЦПЛР – Център за работа с деца в града организираха тържество на което присъстваха кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, много жители на общината и майстори на домашното вино.

По традиция тържеството през празничния ден започна с музика и кръшни хора още от сутринта. За доброто настроение на всички се погрижи Галина Манолова.  След като всички гости на събитието се събраха пред НЧ „Светлина – 1941”, те се отправиха към лозята в края на града, в посока село Кардам. Там ги очакваше любезния Никола Канев, който за втора поредна година е любезен домакин на събитието. Именно на неговото лозе се състоя красивият ритуал по зарязване, в което се включиха всички присъстващи.

Новото в празника през тази година беше участието на момчетата от Общински младежки съвет, които направиха възстановка на традиционния ритуал „Зарязване на лозата“. Юнаците, пременени с народни носии, аби, ямурлуци и калпаци, подхраниха и поляха лозите за берекет. След това домакинът Никола Канев и кметът на  Община Генерал Тошево Валентин Димитров зарязаха плодородните лози и поляха с вино корените, за да роди и тази година богато и хубаво грозде.

 

С пожелание за здраве и берекет във всеки дом и плодородна година за лозарите, кметът Валентин Димитров поведе хорото край лозето. Студът не попречи на доста жители и гости на града ни да почетат празника, да видят ритуала, да прелеят вино за здраве и изобилие на плод и да изчакат зарязването на лозите. Защото, за да е хубаво виното, трябва и хубаво грозде.

Програмата продължи с обявяване на призьорите в конкурса за най-добро домашно вино. Тази година бяха предадени 32 мостри на различни домашни вина. Специално определено жури класира най-добрите, като гроздовите елексири бяха разделени на три категории – червено, розе и бяло.

  

За майстор на червеното домашно вино беше избрана Елена Власева (номер 20), която съвсем нагледно демонстрира, че и дамите могат да правят хубави вина. Най-доброто розе в нашата община пък се прави от Иван Христов (номер 3). Сред присъстващите не беше човекът, който прави най-хубаво бяло вино – номер 19. Голямата награда – Винар на 2023 година, беше присъдена на Христо Христов (номер 30), който отново се доказа като отличен винар, тъй като през миналата година обра наградите в категориите бяло и червено вино.

 

След официалната част, празникът продължи с вино и мезета пред лозята – така, както са го правили хората от едно време.