Интересни литературни беседи с именити български творци на Националните културни празници “Албена”

0
339

За поредна година няколко населени места в община Генерал Тошево бяха любезни домакини на Националните културни празници „Албена“ 2023. Огромният литературен форум имаше възможността да запознае жителите на селата Дъбовик и Красен, както и тези на град Генерал Тошево, с най-новите творби и произведения на редица известни български поети, писатели и публицисти. Събитието отдавна е част от есенния културен календар на нашата Община, но с всяка следващата година интересът на хората към беседите става все по-голям.

Преди община Генерал Тошево, българските творци участваха в поредица от срещи в общините Разград, Шуменска област – Енево, Каспичан, Троица и Ивански и град Варна.

В селата Дъбовик и Красен и в общинския център пристигнаха литературният критик и историк Панко Анчев, историкът Стоян Райчевски, поетите Иван Есенски, Атанас Звездинов, Боян Ангелов и Надя Попова, белетристът Христо Славов, журналистът Енчо Господинов и Иван Гранитски – директор на издателство “Захарий Стоянов”. Всички те имаха уникалната възможност да представят пред публиката свои нови поетични, историографски и литературно-критически творби.Особен акцент в тазгодишните Национални културни празници „Албена“ беше поставен върху честването на 135-годишнината от рождението на голямата българска поетеса Дора Габе, на което вестник „Словото днес“ и списание „Везни“ посветиха свои специални броеве. Тези специални издания бяха представени в село Дъбовик (родното място на поетесата). Там се получи интересна беседа, като основната тема беше свързана с живота на известната българска поетеса Дора Габе. След официалната част от събитието гостите успяха да разгледат музейната експозиция и да се разходят до величествените дъбове в селото.

В село Красен творците присъстваха на откриването на паметна плоча в памет на академик Антон Дончев, който като част от тогавашната делегация на Националните културни празници „Албена“, през 2005 година, засажда една бреза пред входа на старото училище в селото – там, където е бил за кратко учител Йордан Йовков.

Форумът на словото, който вече навърши четвърт век, е провел над 3000 срещи с участието на над 1500 български творци – писатели, художници, актьори, музиканти, учени в градовете Русе, Велико Търново, Разград, Търговище, Шумен, Тутракан, Силистра, Добрич, Варна, Каварна, Балчик, Велики Преслав, Нови пазар, Генерал Тошево и др. Почти няма село в тези общини, в чието читалище да не са преминали поетични рецитали, литературни премиери или музикални спектакли.

Организаторите на събитието правят всичко това с плам и жар, защото добре осъзнават, че е изключително важно със своето слово да се борят за съхранението на българската национална идентичност, опазването чистотата и духовната енергия на българския език и най-вече да пазят националната историческа памет, защото са убедени, че народ, който не пази своята историческа памет, няма бъдеще.