Анкара ще изнася природен газ за Унгария, заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар ​​в социалната мрежа X, известна преди като Twitter, предава “Анадолската агенция“.

Според него съответното споразумение е сключено между турската държавна петролна компания BOTAŞ и унгарската MVM CEEnergy.

“За първи път ще изнасяме природен газ за европейска страна, която не е наш съсед“, пише Байрактар.

Съгласно споразумението Анкара ще започне да доставя природен газ на Унгария през 2024 г., се казва в прессъобщение на турската държавна компания BOTAŞ.

Страните се договориха “за развитие на сътрудничеството за използване на развитата инфраструктура за втечнен природен газ (ВПГ) на нашата страна и капацитетите за съхранение на природен газ на двете страни в рамките на общите интереси“, съобщиха от компанията.

Унгария ще закупи 275 млн. куб. м газ от Турция догодина, което допълнително ще засили ролята на тази страна в гарантирането на енергийната сигурност на Унгария, според думите на първия дипломат на Будапеща Петер Сиярто.

Съгласно споразумението с BOTAŞ, Унгария ще закупи 275 милиона кубически метра синьо гориво през пролетта и лятото на следващата година.

През януари тази година Турция също постигна споразумение с България за износ на природен газ. Документът предвижда годишен износ за България на 1,5 млрд. куб. м “синьо гориво”.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник