Трябва да направим всичко възможно България да не се окаже в ситуация на нови избори

0
46



Разговори се водят, каза кандидатът за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел в отговор на въпрос дали продължават преговорите между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България” в предаването „Панорама“ по БНТ. Тя отказа да даде повече информация, но отново подчерта, че докато всичко не е договорено, нищо не е договорено. 

Трябва да направим всичко възможно България да не се окаже в ситуация на нови избори. Бяхме в тази ситуация преди девет месеца и тогава в името на националния интерес заявихме, че искаме да дадем на страната стабилност, каза още Мария Габриел.

Аз направих моя ход, като върнах изпълнения мандат на президента и дадох шанс преговорите да продължат до последния момент, посочи тя. “По Конституция съставът на правителството става ясен и се гласува, когато вече е в Народното събрание”, обясни Мария Габриел. Тя отново подчерта, че в списъка не е имало нито едно неизговорено име.

Трябва да направим всичко възможно България да не се окаже в ситуация на нови избори. Бяхме в тази ситуация преди девет месеца и тогава в името на националния интерес заявихме, че искаме да дадем на страната стабилност”, каза в още Мария Габриел.

Според Мария Габриел, преговорите са били конструктивни, а към 15 март са имали почти готов текст на споразумение. Сред малкото въпроси, които все още не са били уточнени, са били датата, на която да се случи реформата в службите и по отношение на съдебната реформа въпроса, свързан със следствената тайна. По отношение на състава на Министерския съвет останаха да бъдат дискутирани още две имена, уточни Мария Габриел. Става дума за министъра на отбраната и на енергетиката, каза още тя.

Именно тогава обаче, според Мария Габриел, е започнало “тласкането към втория мандат”.

Вицепремиерът в оставка отново повтори, че премиерът акад. Николай Денков е подал оставка без нейното знание. Тя допълни, че за нея ротацията е трябвало да бъде технически въпрос.

Всички заедно трябва да върнем диалога, да върнем разума и да направим така, че всичко това, за което имаме амбицията да работим за България, да го направим възможно, каза още Мария Габриел.

“Нямаме право да не отговорим на онези 40% от българите, които не искат избори. Нямаме право да не отговорим на онези граждани, които искат реформи, еврозона, които искат България да заеме достойно европейско място. Аз лично нямах право да тласна страната към нови избори, преди да е изчерпана каквато и да възможност за преговори”, категорична беше тя.

Преди девет месеца партията победител на изборите отстъпи първия мандат в името на националния интерес, коментира вицепремиерът в оставка. Разработваното споразумение е в обем от 14 страници до момента и в него се казва, че двете управляващи партии искат да носят отговорност за съвместно управление.

“Ние трябва да имаме законодателна, управленска програма, която да върви паралелно, да е съгласувана между двете групи, за да може в Народното събрание да има ритъм, който да следва зададеното от Министерския съвет”, посочи още тя.

Мария Габриел оценява високото доверие, дадено ѝ от страна на Бойко Борисов и се чувства отговорна за решенията си.

Тя обясни, че не иска лично извинение за думите на съпредседателя на “Продължаваме промяната” и финансов министър в оставка Асен Василев. “Искам извинение за всички онези жени и професионалисти, които отговорно заемат високи позиции и извинение за това, че в един екип уважението между мъжете и жените е принцип, от който няма да отстъпя”.

 



Източник БТА