Терористът в Нова Зеландия надул сръбска музика в колата преди да изтрепе 49 души в джамиите (ВИДЕО)

0
1721

Атентаторът Брентън Тарант, който стреля в две джамии в Нова Зеландия, е носел камера на главата си и е излъчвал на живо в интернет действията си. На мястото до шофьора се виждат оръжия. На видеото, което се разпространява, се чува, че в колата звучи сръбска музика.   Става въпрос за пропагандната песен “Бог е сърбин, и Той ще ни запази” или още “Силна Сърбия”. Тя е хит на сръбските националисти от времето на войните в бивша Югославия и се изпълнява от трима военни от сръбските паравоенни формирования в Босна.   “От Крайна тръгнаха вълците, пазете се усташи и турци”, чува се третият куплет, който Тарант слуша в колата си.

Преди това в песента на сръбските военни хърватите са наречени „усташи” и се възхвалява „Караджич води своите сърби”.   Във видеото се вижда как атентаторът Брентън стига до едната джамия, взима оръжието си, влиза и започва да стреля. След малко се връща до колата си, сменя оръжията и отново тръгва към джамията. Малко по-късно във видеото се вижда как мъжът стреля по спряла кола и друга сграда.   Докато презарежда пък, Брентън се нахъсва с маршова музика и с песента на Артър Браун от 1968 г. – Fire.   Тарант около врата е носил и нацисткия символ “Черно слънце”. Върху пълнителите има надписи за сръбския княз Стефан Лазар, който загива при битката с османците на Косово поле през 1389 г. Има и надпис за битката при Виена от 1683 година, когато градът е под османска обсада.

Неочаквано се появи българска връзка при терористичния акт в новозеландския град Крайстчърч. Пълнителите на автомата, който австралиецът Брентън Тарант изстреля по две джамии и уби 49 души, са изписани с имена и дати от исторически събития, част от които свързани с българската история.   Тарант е оставил манифест от 73 страници, в който обяснява какви са причините за действията му. Той заявява, че отмъщавал на мюсюлманите за редица атентати по света и исторически събития с вековна давност – като кланетата на християни в Европа при османското нашествие.

Сред посочените от него зверства на мюсюлманите са и боевете при връх Шипка през 1877 г. На друг от пълнителите на автомата на терориста е написано “Битката при Булаир 1913 г.” Доколко терористът познава историческите събития е доста съмнително. Част от надписите, обаче, са на български, като сред тях се вижда името на Фружин – сина на последния търновски цар преди падането под османска власт и предводител на първото въстание срещу завоевателите. Има надписи и на сръбски, свързани с историята и на западните ни съседи. Наред с историята, терористът „почита“ и скорошните събития. Единият от надписи гласи „Ротерхам“ – английския град, за който едва наскоро стана ясно, че десетки непълнолетни момичета са били изнасилвани от араби в продължение на години и никой не ги е защитил. „Това може да бъде описано само като терористично нападение, добре планирано“, обяви по-рано министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн. Тя допълни, че две взривни устройства, свързани със заподозрени превозни средства, вече са открити и обезвредени.

https://www.blitz.bg

https://www.blitz.bg