ОКЛАНД, 20 юли (Ройтерс) – Най-малко двама души и въоръжен нападател бяха убити, а други петима бяха ранени при стрелба в най-големия град на Нова Зеландия Оукланд в четвъртък, часове преди мача на откриването на Световното първенство по футбол за жени в града.

Премиерът Крис Хипкинс каза, че футболният турнир ще продължи по план, като добави, че стрелбата изглежда е дело на физическо лице и че полицията не издирва никой друг във връзка с инцидента.

„Няма идентифицирана политическа или идеологическа мотивация за стрелбата и следователно няма риск за националната сигурност“, каза Хипкинс по време на брифинг, предаван по телевизията.

Няма да има промяна в нивото на заплаха за сигурността на Нова Зеландия, въпреки че ще има засилено полицейско присъствие в града, каза той.

Оукланд посрещна хиляди международни играчи и туристи за деветото Световно първенство по футбол за жени, което се домакинства съвместно от Австралия и Нова Зеландия.

„Очевидно бихме предпочели да не е започнало по този начин“, каза Хипкинс пред журналисти по-късно през деня.

„Ще бъде признато какво се случи днес на церемонията по откриването. И аз ще отида, безопасно е да отида и ние продължаваме да насърчаваме цялата общност да застане зад това“, каза той.

Стрелецът не е официално идентифициран, но се смята, че е 24-годишен мъж, който е бил нает на строителната площадка, където е станала стрелбата, каза полицейският комисар Андрю Костър на пресконференция.

Той беше въоръжен с пистолет-помпа и се движеше през строителна площадка, стреляйки. След като стигна до горните нива, той се задържа в асансьорна шахта и стреля още, преди да бъде намерен мъртъв малко по-късно.

При стрелбата е ранен полицай, както и четирима граждани.

Стрелецът е бил обект на присъда домашен арест, но е бил освободен да работи на обекта.

„Индивидът е известен предимно с история на семейно насилие. Няма нищо, което да предполага, че той е представлявал риск от по-високо ниво, отколкото е посочено от тази история“, каза Костър.

Известно е, че футболни отбори от Нова Зеландия, Норвегия, Италия, САЩ, Виетнам и Португалия са били в града, когато е станала стрелбата.

„ФИФА беше информирана, че това е изолиран инцидент, който не е свързан с футболните операции и откриващият мач тази вечер в Идън Парк ще продължи по план“, се казва в изявление на ФИФА до Ройтерс.

„Участващите екипи в непосредствена близост до този инцидент получават подкрепа във връзка с евентуално въздействие, което може да се е случило.“ https://www.reuters.com/