Геолози са идентифицирали неизвестен досега резервоар с вода край бреговете на Нова Зеландия. По предварителни данни обектът е свързан с голям сеизмичен разлом срещу Северния остров.

Резервоарът се намира на 3,2 км под дъното на Тихия океан на платото Хикуранги. Открит е благодарение на 3D сеизмични проучвания и сондажи.

Проучванията показват, че “басейнът” се намира в силно навлажнената горна вулканична кора в голяма вулканична провинция. Провинцията е формирана преди 125 милиона години, когато стълб от лава с размерите на Съединените щати проби дъното на Тихия океан. Това събитие беше едно от най-големите изригвания в историята на Земята и продължи няколко милиона години.

Учените сканираха платото и видяха древни вулкани, заобиколени от дебели слоести седименти. След това бяха пробити ядки в скалата. Анализът показа, че почти половината от обема на образуванието е вода.

„Нормалната океанска кора на възраст около 7-10 милиона години трябва да съдържа много по-малко вода. Океанската кора на сеизмичните изображения беше 10 пъти по-стара, но остана много по-влажна“, отбелязват авторите на научната работа.

Учените обясниха, че древните изригвания са се случвали в плитки морета. Порестата вулканична скала задържа влага като водоносен хоризонт. С течение на времето се превърна в глина, задържайки още повече вода, съобщава Science Advances.

Според изследователите резервоарът „гаси“ активността на близкия сеизмичен разлом. Налягането на подземните води помага да се създадат условия за „бавни“ земетресения, които безопасно облекчават тектоничния стрес. fine-news.ru

Следете актуалните новини с ndt1.com и в Telegram. Пресъединете се в канала ни тук