Виктор Орбан заяви, че унгарците искат нови лидери и “нов старт” на Европа след изборите за Европейски парламент

0
1037

Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви днес, че неговият народ желае след евроизборите Европа да има нови лидери и “нов старт”, за да бъде предотвратен упадъкът на континента, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.
По думите му трябва да бъде сложен край на “кошмара Съединени щати на Европа”, така че Европа отново да принадлежи на европейците. Орбан каза, че е горд със заслугата на Унгария за възпирането на “нашествието на мигранти” през 2015 г. Той подчерта, че без християнската култура “в Европа няма да има свободен живот”.
Изявлението на унгарския премиер бе направено дни преди Европейската народна партия (ЕНП) да обсъди евентуалното замразяване на членството на Орбановата партия ФИДЕС или нейното изключване от групата. Някои представители на десноцентристката ЕНП твърдят, че със своята реторика срещу мигрантите и ЕС, както и с авторитарното си управление Орбан се отклонява от християндемократическите ценности.

Орбан трябва да спечели отново доверието на партиите от ЕНП, за да остане в нея, заяви Манфред Вебер

Унгарският премиер Виктор Орбан трябва да направи повече, за да не бъде изключена неговата партия Фидес от политическото си семейство – Европейската народна партия. Това заявява в публикувани днес откъси от интервю пред списание “Шпигел” председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер, цитиран от Ройтерс.
“Ако Виктор Орбан не успее да създаде доверие през следващите дни сред партиите от ЕНП и критиците си, тогава нещата стават сложни”, посочва Вебер.
Свалянето на плакатите “е начало, но само толкова”, каза той. С тези думи той имаше предвид решението на Орбан да премахне плакатите с послание, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американският финансист от унгарски произход Джордж Сорос заговорничат да наводнят Европа с нелегални мигранти от мюсюлманските страни.
В сряда в ЕНП ще има тайно гласуване, на което ще бъде решено дали Фидес да бъде изключена.

http://www.bta.bg