Тази земя ни задължава да надмогнем злободневието, за да бъдем достойни за тези, които дадоха живота си, за да пребъде България, заяви Росен Желязков на връх Шипка

0
66



Тази земя е символ на стремежа за свобода, за единство, и е символ на нашата национална гордост. Тази земя днес ни задължава да бъдем мъдри, да надмогнем злободневието на деня, за да бъдем достойни за тези, които дадоха живота си, за да пребъде България. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков в словото си на връх Шипка по повод националния празник на България – 3 март.

Желязков посочи, че това е мястото, където България се увенчава с венците на саможертвата на българските опълченци. Тази земя е пропита с кръвта на българските опълченци, на руските воини, на воините от Сърбия, Черна гора, Украйна, Беларус, посочи Желязков.

Той каза, че се навършват 146 години от онзи паметен ден, когато след многовековно османско робство България е освободена. Няма друго място, което така символно да олицетворява националната гордост, националния идеал, жертвоготовността на българите да жертват живота си за освобождението на нашето отечество, от този връх. Този връх висок е, този връх са българските Термопили, този връх изчиства срама от челото на България, заяви  председателят на парламента.

/АБ/



Източник БТА