С фолклорен спектакъл се отбелязва 20-годишнината от създаването на националните училища по изкуствата в Плевен и Варна

0
69


Изявени солисти и състави от националните училища по изкуствата (НУИ) „Добри Христов“ във Варна и „Панайот Пипков“ в Плевен ще се представят с концерт, озаглавен „Фолклорна палитра” днес във Фестивалния и конгресен център във Варна. 

Учениците ще изпълнят любими образци на музика и танц от българското национално изкуство от всички фолклорни области, съобщават организаторите. На сцената ще излязат народните хорове на двете училища, фолклорна инструментална група „The Bakers” от НУИ – Плевен, народният и гайдарският оркестър от НУИ – Варна, фолклорни танцови формации от двете училища, както и изявени солисти и певци и от двата града, сред които вокалното трио Фаня Михайлова, Ралица Хайдърска и Антония Гъркова от Плевен и Анелия Китанова, Татиана Петкова и Кристиан Петров от Варна. В програмата почитателите на българската народна песен ще открият любими заглавия като „У Станкини има, мамо“, „Станка бели бело платно“, „Неда на порти стоеше“,  „Еленко, моме маленко“ и „Драгано моме“.

С концерта се отбелязва 20-годишнината от създаването на националните училища по изкуствата в България, съобщават от Музикалното училище във Варна. Концепцията им е разработена през 2004 г. от министерството на културата с цел обединяване на различни изкуства под един покрив за поддържане на високо качество на професионалното обучение по изкуствата в различни населени места.

Първото извънстолично училище, придобило този статут през 2004 г., е НУИ „Добри Христов“ във Варна, като още в същата година към него се присъединява и НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен. Според ръководството на варненското училище, двадесет години по-късно тази идея се оказва работеща и устойчива, тъй като тези образователни регионални центрове се открояват с високо ниво на професионална подготовка на своите кадри, имат постижения в национални и международни конкурси, фестивали, изложби, пленери, и създават комуникация, сътрудничество и партньорство между различните форми на изкуство като музика и визуални изкуства, танц и театър, класика и фолклор. 

 

/ХК/



Източник БТА