Клон “Космос” към Съюза на физиците в България започна подготовката на петото издание на Националния форум за съвременни космически изследвания

0
69



Националният форум за съвременни космически изследвания (НаФСКИ), който събира под един покрив представители на бизнеса, образованието и науката, ще бъде организиран за пета поредна година от Клон “Космос” към Съюза на физиците в България, разказа за БТА доц. Стефан Лалковски от Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“, който е и председател на Клон “Космос”.

Събитието ще се състои от 23 до 25 октомври в “София тех парк”, като тазгодишното издание ще бъде с международно участие. Идеята на организаторите е да превърнат форума в значимо регионално събитие, чрез което да затвърдят и развият връзките на българските изследователи и бизнеси с партньори от Балканите и региона. 

Една от целите на НаФСКИ е да  съдейства за установяване на връзки между бизнеса, образованието и науката и да спомогне за решаване на проблемите, които има във всеки един от тези сектори, например липсата на кадри за бизнеса, но и да създаде предпоставки за нови възможности за взаимодействие, обясни Лалковски. С  привличането на международни участници тази година организаторите се надяват да увеличат информираността за това, което се прави в България по тази тема. 

У нас има много интересни неща, които се случват в научната сфера, подчерта доц. Стефан Лалковски и даде примери с изследвания на екипи в Софийския университет в областта на екзопланетите, гравитацията и черните дупки. 

Той припомни и предложената през 2019 г. Национална научна програма за космическите изследвания, като инициатива на научноизследователски колективи от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, други висши училища в страната и Българската академия на науките. Самото събиране на екип от учени от различни институции, които работеха по документа, беше успех. Всъщност основната цел на програмата беше консолидиране на усилията на изследователите, за да се формира основата за изграждане на модерен сектор в тази област, обясни доц. Лалковски и отбеляза, че една от мерките, заложени в предложението за програма, беше именно провеждането на ежегодно събитие, на което учените да представят постиженията си от изминалата година. По този начин годишната среща на партньорите естествено би задала ритъма на общността. Програмата не получи финансиране и така решихме да организираме НаФСКИ, независимо от това, с частно финансиране, допълни той.

След първите две издания, които бяха в турбулентното време на COVID-19, НаФСКИ се утвърждава като водещото събитие за космос в България. Традиционно лектори на събитието са водещи български и международни компании, стартиращи компании, представители на Европейската космическа агенция (ESA) и Агенцията на Европейския съюз за космическата програма (EUSPA), на Европейския съвет по иновации (EIC). Изданията на НаФСКИ протичат под патронажа на Министерството на иновациите. През годините изданията са провеждани с подкрепата на редица организации, сред които фондациите „Еврика“, “Америка за България”, както и на на Endurosat и стартъпите SpaceFluent и Sphera Technologies.

Докторантското училище е друго събитие на клон “Космос”, което се провежда всяка година. То е насочено към младите учени. Чрез него те получават възможност да слушат лекции от водещи международни университети и организации. В различните издания имахме лектори от ESA, NASA, Университетската асоциация за космически изследвания (USRA), Европейския съвет по иновации, ЦЕРН, Surrey Space Centre, от университети в Австрия, Италия, Англия и др., разказа доц. Лалковски и отбеляза, че чрез това училище младите ни изследователи получават достъп до водещи учени, до които иначе не биха имали. Докторантското училище е организирано около мини лекционнии курсове и практически дейности, като в края на обучението си сформираните екипи представят резултати от провежданите на място изследвания. Училището се провежда в НАО Рожен, където участниците прекарват цялото време на едно място и се учат да работят заедно, което е много полезно умение, коментира доц. Лалковски.

Според неговите наблюдения има интерес към космическите изследвания, а и към физиката като цяло. Той припомни, че в СУ вече се предлага магистратура във Физическия факултет по аерокосмическо инженерство и комуникации. Освен това  колеги са разработили серия от курсове в рамките на проект, финансиран на от Европейската космическа агенция, разказа Лалковски. Тези курсове покриват широк спектър от теми за космоса – от чисто научни теми, свързани с Космоса, като космическото време например, до управление на проекти и оценка на риска. 

Повече информация може да бъде намерена на сайта на клон “Космос”.



Източник БТА