С тържествен концерт Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка отбеляза 3 март

0
73



С тържествен концерт, който се състоя тази вечер, Националното училище за фолклорни изкуства (НУФИ) в Широка лъка отбеляза Националния празник на България.

„Мотото на 50-годишния юбилей на НУФИ, отбелязан през 2022 г., бе „Традиции с поглед в бъдещето“. Нашето училище пази традицията, но гледаме в бъдещето с погледа на нашите възпитаници и на нашите колеги“, каза пред многобройната публика, изпълнила залата, директорът Стоянка Тенова. Тя добави, че в училището всички знаят историята, съхраняват и наравно с това развиват традициите. „Но почитаме и се прекланяме пред хилядите, дали живота си за свободата на България“, каза още Тенова.

Възпитаниците на НУФИ показаха богата и разнообразна програма. Преди изпълненията представителният хор на училището, в съпровод на музикалните инструменти, изпълниха химна на България. Фолклорните образци от всички области на България бяха представени от танцовия състав, хора, оркестъра, солистите и традиционните групи за автентичен фолклор – Гайдарски състав „Джура“ и Гайдарски състав „Каба“.

Концертът бе и с благотворителна цел, като средствата ще бъдат дадени в подкрепа на млада и талантлива музикантка – Цвети Грамова.  „Едно момиче, което върви по пътя на фолклора и организира много концерти на своята школа „Средногорец“ в град Пирдоп. За съжаление много неприятна болест я покоси и цялата музикантска общност се организираме да я подкрепим така както винаги българският народ е подкрепял своите млади хора“, обясни Стоянка Тенова.  

На входа на концертната зала на училището имаше поставена кутия за дарения, а желаещите да се насладят на музикалната програма на учениците на НУФИ, купуваха билетче.  Събраните средства ще бъдат обявени във вторник.

Специални гости на концерта бяха  Юриен ван дер Хорст – заместник-ръководител на мисията на Кралство Нидерландия в София, олимпийската шампионка от Нагано Екатерина Дафовска, Ралица Базайтова – главен експерт в Министерството на образованието и науката, Димитър Кацаров – председател на Общински съвет – Смолян, Мариана Цекова – заместник кмет на община Смолян, Боян Симеонов – заместник обрастен управител на Смолянска област, Никола Запрянов – началник на Регионалното управление на образование, Васил Седянков – кмет на Широка лъка. В залата присъстваха гости и жители на селото.  



Източник БТА