С традиционните конни надбягвания жители и гости на гурковското село Паничерево отбялязаха Тодоровден

0
33



С традиционните конни надбягвания жители и гости на гурковското село Паничерево отбелязаха Тодоровден. Това съобщиха за БТА от Община Гурково.

На празника присъстваха кметът на общината Кънчо Папазов, заместник-кметовете Станьо Георгиев и Марияна Маринова, председателят на Общинския съвет Димитър Драчев, кметът на селото Атанас Граматиков и общинските съветници Юсеин Мехмед, Минчо Минчев и Иван Стоянов. Те наградиха победителите в кушиите.

Първият пролетен празник започна с фолклорни песни и танци на площада на селото, изпълнени от деца и ученици на Паничерево. Кънчо Папазов пожела на всички именници да са здрави и благословени, а на всички жители на общината – да е щастлива пролетта. Кметът разказа на събралите се една от легендите за свети Тодор, който отива на бял кон при Господ с молби за затопляне на земята и успява да измоли да дойде пролетта, сваляйки деветте кожуха. По тази причина народът свързва Тодоровден най-вече с надеждата за плодородие, посочи Папазов.

Най-добрите шестима ездачи си тръгнаха със специални награди от кмета на общината и Юсеин Мехмед, който е и един от организаторите на празника. Конните надбягвания се състояха в две категории – кушии на късо и дълго разстояние, в които участваха десет коня. Отличен беше и най-красивият кон.

/АБ/



Източник БТА