С празнична заря и традиционно българско хоро тази вечер в Мъглиж беше отбелязан Националният празник на Република България

0
74



В навечерието на Националния празник на Република България – 3 март община Мъглиж отбеляза с празнична заря и традиционно българско хоро паметната дата. По повод 146 години от Освобождението на България бяха поднесени венци и цветя пред паметника на героите в подбалканското градче. 

„За всички е ясно, че живеем в сложни времена. Притеснявам се, че сме на път да се затрием като нация. Отдавна сме счупили снопа пръчки, завещани ни от хан Кубрат, отдавна не сме един народ, не сме едно цяло. Днес е ден за много размисли, за много анализ, за много поглед назад в историята“, каза пред присъстващите кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов. Той допълни, че „непрекъснато самозвани политици, историци, учени и доктори на науките се опитват да прекрояват онази история, която нашите предци с кръв и с гордост и с много лични и семейни саможертви са ни завещали такава, каквато е днес. В безпътицата се загубихме до там, че си позволихме да оспорваме и дата като 3 март“, посочи още кметът. И подчерта, че трябва да празнуваме паметната дата на Освобождението на България „в името на Васил Левски, Христо Ботев и в името на онези, които оставиха кръвта и костите си на връх Шипка, и на онези, които препредаваха знамето на Стара Загора от ръка на ръка, но не го оставиха в ръцете на турския поробител, за да можем да спазим завета на нашите предци, че сме българи и че сме едни от първите живели в Европа“, коментира д-р Гавазов.

На площад „Трети март“ децата от детска градина „Камбанка“ представиха празнична програма, а възпитаниците на госпожа Дияна Янева от Основно училище „Христо Ботев“ изнесоха рецитал в памет на загиналите мъглижани в борбите за Освобождението на България.

/РН/



Източник БТА