С поредица от събития карловско училище, което носи името на Христо Проданов, отбелязва 40 години от покоряването на връх Еверест от алпиниста

0
63


С поредица от събития през април и нова стена за катерене СУ „Христо Проданов“ – Карлово отбелязва 40-ата годишнина от подвига на своя патрон, покорил Еверест, съобщиха от училището. Дни преди отбелязването годишнината от делото на Христо Проданов, първият българин, изкачил Еверест, изграждането на новата стена за катерене в училището е на финален етап.

Стената е с приблизителна височина 7 метра и дължина 10 метра. Откриването на съоръжението ще се състои на официална церемония на 18 април. Средствата за изграждането му бяха осигурени след обществена подкрепа, получена благодарение на настоятелството към училището, което организира няколко благотворителни кампании. Средства бяха отпуснати и от Министерството на младежта и спорта.

Постарахме се събитията в чест на годишнината да са различни и интересни, коментира Лука Мачев, директор на СУ „Христо Проданов“. 

На 15 април ще бъде открита изложбата „Светоусещане: Изкуството – моето огледало“, а на следващия ден писателят Димитър Димитров ще представи биографичната си книга „По пътя към върха – историята на Христо Проданов“. Литературната вечер ще продължи с литературно четене, на което възпитаниците на учебното заведение ще представят авторски текстове. 

Христо Проданов е 13-ият човек в света, успял да покори връх Еверест. Той прави това без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път“. Проданов изкачва върха от базовия лагер за 33 дни – рекорд за този маршрут. Той е първият, изкачил Еверест през април, твърде рано за обичайните атаки на върха, и четвъртият човек, направил това сам. Проданов загива при спускането от върха. 

/ЛРМ/



Източник БТА