Съвместното командване на специалните сили отбеляза в Пловдив 81 години от сформирането на Парашутната дружина

0
72



Съвместното командване на специалните сили (СКСО) отбеляза в Пловдив 81 години от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Специални сили. Честването започна в района на командването с тържествен строй, благодарствен молебен за здраве и заупокойна молитва, отслужени от Пловдивския митрополит Николай. Бяха положени венци и цветя на паметната плоча на загиналите герои-парашутисти пред параклиса „Св. Йоан Рилски Чудотворец“.

“През годините на своето съществуване нашите войски са преминали през върхове на развитие, през жестоки изпитания, периоди на увеличаване на щата, модерно превъоръжаване до периоди на сериозни съкращения и усилия за съществуване. Никога не трябва да забравяме предизвикателствата, които преминахме след 2001 година и до какво могат да доведат грешни решения, за които трябваха 16 години усилия, докато отново излезем на пътя за нормалното, утвърденото в НАТО и в световен мащаб развитие на Специалните сили”, каза в словото си командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев. По думите му в цялото си съществуване специалните сили никога не са имали такава организационна структура, такова географско представителство, единство, воля, сила, вяра и непоколебимост за работа и развитие, каквото имат през последните години.

Матеев посочи, че в различни райони на страната, в различни гарнизони, работят четири групи специални сили. С бързи темпове успяхме през последните години да наваксаме с превъоръжаването в нашия състав експлоатираме 100 бойни, свързочни, спомагателни и други машини, по индивидуална екипировка, снаряжение и средства за защита военнослужещите от СКСО се доближи максимално до нивото на най-добрите колеги от НАТО, коментира Матеев. Той припомни историята на създаването на най-модерно за времето си формирование – Парашутната дружина. Тогавашното ръководство на Министерството на войната взима пример и поука от най-добрите, от водените до момента войни и в началото на 40-те години на миналия век, взима иновативното и смело решение да създаде елитен род сили, с които Българската армия да се стреми да бъде на нивото на най-добрите, отбеляза командирът на СКСО. 

Представена бе бойна и специална техника и екипировка на Специалните сили на Българската армия. 

На тържеството присъстваха областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, областният управител на Пазарджик Валентина Кайтазова, зам.-кметът на община Пловдив Иван Стоянов, зам.-председателят на Общински съвет – Пловдив Димитър Арнаудов, директорът на служба “Военна полиция” бриг. ген. Ивайло Сотиров, началникът на висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски” бриг. ген. Юлиян Радойски, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово бриг. ген. Маргарит Михайлов, командирът на 101-ви алпийски полк – Смолян полк. Стефан Димов, представители на военни формирования, кметове на общини, представители на висши учебни заведения, родолюбиви организации и военно-патриотични съюзи.

Във връзка с годишнината в зала „България“ на Международен панаир – Пловдив бяха връчени награди на военнослужещи и цивилни.



Източник БТА