Столичната община ще финансира 56 училища за формиране на маломерни паралелки; 690 деца ще имат достъп до тях

0
65



С подкрепата на Столичната община 56 училища ще формират маломерни паралелки, с по-малко на брой ученици, съобщиха от Общината на официалния си сайт. По този начин 690 ученици ще имат достъп до образование в близост до района, в който живеят.

Решението за финансова подкрепа на училищата е взето от Столичния общински съвет по доклад на зам.-кмета по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ Яна Генова, обясниха от Столичната община. 

Маломерните паралелки на територията на Столична община са общо 104 и се намират в 56 столични училища, информираха от общинската администрация. Те са в различни райони на града, като “Витоша”, “Връбница”, “Красна поляна”, “Люлин”, “Младост”, “Надежда”, “Нови Искър”, “Овча купел”, “Панчарево”, “Нови Искър”, “Сердика”, “Кремиковци”, “Подуяне”. Списъкът с тези училища в София е публикуван тук.

Средствата, които общината ще отдели, са около 100 000 лева и са за учебната 2023/2024 г. Столичната община ще поеме необходимите средства за финансиране на маломерните паралелки за 2024 г., като те ще бъдат разчетени по бюджета на общината в съответствие с Единните разходни стандарти, като дофинансиране.

По-рано днес кметът на София Васил Терзиев и социалните партньори в сферата на образованието подписаха Анекс към Колективен трудов договор за системата на образованието. Една от ключовите договорености, които се постигат с Анекса, е увеличаване размера на индивидуалните основни работни заплати с 8,4 %, считано от първи януари 2024 г.

 



Източник БТА