Старозагорският клуб за български народни танци “Тракийци” с престижно отличие за България

0
196

© Община Стара Загора

Клуб за български народни танци “Тракийци“ – Стара Загора получи престижно отличие от участието си в V-ия Международен фолклорен фестивал “Под Тосканското слънце“, предаде репротер на “Фокус”. Събитието се проведе в Италия в края на юли. В него участваха състави от Грузия, Гърция, Полша, Словения, Сърбия и Турция. Клуб “Тракийци“ представи България с танци от Пиринска фолклорна област и истински впечатли публиката. Плакетът-сертификат за участие беше получен от ръководителят на “Тракийци“ Таня Александрова. “Истински благодарна съм на всички, които съхраняват и пазят българското. Щастлива съм, че клуб “Тракийци“ се превърна в място, което обединява именно тези хора, с различни професии и интереси, обединени от една обща кауза“, сподели хореографът.

Клуб за български народни танци “Тракийци“ е учреден като неправителствена организация на 2 юли 2012 година. Целта му е да развива и популяризира българската фолклорна и танцова традиция. Чрез забавлението хората научават различни неща за фолклора, съхраняват го и го предават. Зад всичко това стоят дългогодишните танцьори в местен танцов състав Таня и Иван Александрови, които години, след като са семейство основават клуб “Тракийци“. Семейството жъне редица успехи с любителите-танцьори и въпреки трудностите не се отказват, защото така правят истинските тракийци. Участията им са стотици. В десетки български фолклорни фестивали, в международни фестивали в Австрия, Унгария, Гърция, Босна и Херцеговина, Албания, Анталия като най-значимо за тях е това пред двореца Шьонбрун във Виена.

В Стара Загора многократно са били част от програмата на Нощ на музеите, Нощ на изкуствата, Нощ на учените, Четяща Стара Загора, откриване на състезания по борба, Писта Стара Загора, юбилеи на старозагорски училища, празници в кварталите “Железник” и “Зора”, Мотосъбор на Старозагорските бани, празници наблизо и далеч. Многократно участват в благотворителни инициативи и концерти. Фолклорната формация, част от клуб “Тракийци” е реализирала и много клипове за фолклорни телевизии, включително и на престижния фестивал “Пирин-фолк” в Сандански. През миналата година клуб “Тракийци“ отбеляза 10-годишния си юбилей с грандиозен концерт в залата на Културен център – Стара Загора.

Рени АТАНАСОВА

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source