Средствата за възстановяване на пострадалите от наводнение села в региона на Карлово свършват, казаха от общината

0
84



Средствата, отпуснати от правителството на община Карлово за възстановяване на инфраструктурата, пострадала от наводнението от 2 септември 2022 година, са изчерпани, съобщиха от общината.

Според кмета д-р Емил Кабаиванов от първоначално поисканите над 75 милиона лева в община Карлово са получени едва 17,6 милиона. В началото на годината градоначалникът е информирал министър-председателя в оставка Николай Денков за хода на възстановителните работи, както и за движението на финансовите средства. Извършените проверки от Агенцията за държавна финансова инспекция не са констатирали нарушения и са завършили със заключения, че отпуснатите пари са разходвани законосъобразно и по предназначение.

Кметът на Карлово настоява спешно да бъде свикано заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Това е органът, който одобрява отпускането на средства за преодоляване на последствия от бедствия и аварии. 

В момента на няколко места в общината изграждат разрушените мостове, речните корита и улици. Има опасност обаче фирмите-изпълнители на проектите да прекратят работа, тъй като от Общината обясниха, че нямат налични средства, с които да се разплатят.

В свое становище от Община Карлово уточняват, че се трупат задължения, за които държавата е поела ангажимент, но не отпуска необходимите финансови ресурси, а преустановяването на строителните работи в речните корита крие заплаха и от нови наводнения, предвид очакваните пролетни дъждове. От общината алармират, че жителите на пострадалите населени места са неспокойни и се притесняват, че недовършеното строителство може да доведе до нови кризисни ситуации.

Кметът д-р Емил Кабаиванов иска спешна среща с бъдещия служебен министър-председател Димитър Главчев и служебните министри на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството, за да ги запознае в детайли с проблема с финансирането на възстановителните работи и да получи тяхното съдействие.



Източник БТА