СПОРТНА ПАНОРАМА

0
1057

 

ДОБРУДЖА 07 ЗАГУБИ ОТ ХЕБЪР В ДЕРБИТО НА СУПЕРЛИГАТА

Носителят на Купата и Суперкупата на България Хебър (Пазарджик) записа своята 14-а победа в Суперлигата при мъжете. Играчите на Атанас Петров се наложиха у дома над Добруджа 07 с 3:1 (21:25, 25:20, 25:19, 25:18) в най-интересния мач от 17-ия кръг, игран в пълната зала “Васил Левски”. Във временното класиране “тигрите” от Пазарджик са втори с 14 победи, 3 загуби и 41 точки, а Добруджа е на четвърто място с 12 победи, 5 загуби и 36 точки. В следващия 18-и кръг Хебър ще гостува на Арда (Кърджали), докато добричлии са домакини на силния тим на Монтана. Срещите са съответно в петък (28 февруари) и събота (29 февруари) от 18,00 часа.

Домакините от Хебър не стартираха добре в първия гейм на мача, като след слабости в играта си поеха ролята на догонващи. Гостите от Добрич се възползваха в пълна степен от колебанията им и ги натиснаха, след което спечелиха и гейма с 25:21. Добруджанци стояха много добре до средата на втората част, като отново имаха водеща роля. Свежест в играта на “тигрите” внесе разпределителят Любомир Агонцев, който замени Георги Братоев. Той донесе сокойствие в играта, разигра своите съотборници и бе с основен принос за победата на своя тим. Пазарджиклии изравниха при 18:18, след което направиха точкова серия и поведоха с 22:18. Това бе преломен момент и Хебър спечели гейма с 25:20 и изравни на 1:1. В следващите две части Хебър стабилизира играта си, заигра на по-високо ниво и допусна минимален брой грешки. Домакините имаха водеща роля и надиграха Добруджа, като спечели с 3:1 след 25:19 и 25:18.

Над всички за Хебър бе канадският диагонал Брадли Гънтър със страхотните 21 точки (2 блока, 2 аса и 46% ефективност в атака) за победата. Капитанът Тодор Алексиев (67% ефективност в атака и 21% позитивно посрещане) и Николай Къртев (4 блока и 64% ефективност в атака) добавиха 12 и 11 точки за успеха. Независимо от това за най-полезен играч на мача бе обявен разпределителят Любомир Агонцев, който направи много добро включване и дори се отчете с 4 точки (2 блока) за победата. За тима на Добруджа Жулиен Георгиев (41% ефективност в атака) и Пламен Шекерджиев (4 блока, 1 ас, 32% ефективност в атака и 46% позитивно посрещане) реализираха 13 и 11 точки.

Съставът на Хебър: Георги Братоев, Брадли Гънтър 21, Тодор Алексиев 12, Александър Ляфтов 9, Николай Къртев 11, Теодор Тодоров 10 – Добромирр Иванов-либеро (Денис Чавдаров, Мартин Симеонов, Спас Байрев, Любомир Агонцев 4, Александър Симеонов 1).

Съставът на Добруджа 07: Иван Станев 6, Жулиен Георгиев 13, Пламен Шекерджиев 11, Димитър Маринков 10, Светослав Арнаудов 10, Александър Кордев 4 – Николай Тодоров-либеро (Франко Джагета 2, Иван Петров 2, Йордан Пеев, Алекс Николов, Иван Крачев). sportal.bg

LAS VEGAS, NEVADA – FEBRUARY 22: Tyson Fury celebrates his win by TKO in the seventh round against Deontay Wilder in the Heavyweight bout for Wilder’s WBC and Fury’s lineal heavyweight title on February 22, 2020 at MGM Grand Garden Arena in Las Vegas, Nevada. (Photo by Al Bello/Getty Images)

ФЮРИ ОТНОВО ИЗПЯ ПЕСЕН НА РИНГА СЛЕД ПОБЕДАТА СИ

Тайсън Фюри (30-0-1, 21 КО) отново е шампион в тежка категория, печелейки пояса на Световния боксов съвет, с което завърши колекцията си от титли, а и отново прибави тази на списание “Ринг”. Циганският крал нокаутира Дионтей Уайлдър в седмия рунд, след като от ъгъла на американеца хвърлиха бялата кърпа. Фюри два пъти прати в нокдаун опонента си, като първият случай във втория рунд изглеждаше решителен за изхода от дуела, защото след него Уайлдър изглеждаше изтощен, разбалансиран и бавен. “Големи поздравления за Дионтей Уайлдър, той показа, че има сърце на шампион. Ударих го чисто с дясната си ръка и го пратих в нокдаун, но той се изправи и продължи битката. Той ще се завърне и отново ще бъде шампион. Но мога да кажа, че кралят се завърна на трона си”, сподели Фюри на ринга след победата си, като продължи тенденцията да изпълнява песен за всичките си фенове.

Така Дионтей Уайлдър (42-1-1, 41 КО) записа първа загуба в кариерата си и загуби шампионската титла в тежка категория на Световния боксов съвет. Американецът съжали, че от ъгъла му са решили да го избавят преждевременно от още физически наранявания и така го лишиха от възможността да опита да направи обрат с поразяващата си дясна ръка. “Добре съм, случват се такива неща. По-добрият боец днес победи. Но екипът ми, хората с мен… щеше ми се да ме оставят да довърша битката. Бях готов да напусна на носилка, аз съм боец и това е работата ми. Имах много проблеми преди този двубой, кракът ми не беше наред, много неща ми се случиха, но не търся оправдание. Той (Тайсън Фюри) направи каквото трябваше и нямам оправдание, ще се завърна по-силен”, каза вече бившият шампион на Световния боксов съвет, който се провали в рекордната 11-а защита на пояса си.

СИМОНА ХАЛЕП СПЕЧЕЛИ ТИТЛАТА В ДУБАЙ

Румънката Симона Халеп спечели първата си титла от “Уимбълдън” насам, след като триумфира в турнира по тенис на твърда настилка в Дубай с награден фонд от 2,9 милиона долара. Във финала тя победи състезаващата се за Казахстан рускиня Елена Рибакина с 3:6, 6:3, 7:6(5) след 2:30 часа игра.

Поставената под номер 1 румънка загуби първия сет, но сравнително лесно взе втория и вкара мача в решителна трета част. В нея Рибакина първа нанесе удар, когато проби за 3:1 гейма, но още в следващия Халеп си върна пробива. Водачката в схемата постигна нов брейк в 11-ия гейм за 6:5 и сервираше за спечелването на двубоя, но 20-годишната Рибакина успя да върне пробива и да вкара сета в тайбрек. В него Рибакина отново имаше предимство, водейки с 4:3 и с 5:4 точки, но последните три разигравания отидоха на сметката на Халеп, която с тях успя да спечели сета, мача и турнира.

ТИЙМ НЕ УСПЯ ДА ИЗМЕСТИ ФЕДЕРЕР В РАНГЛИСТАТА

Поставеният под №1 Доминик Тийм (Австрия) пропусна възможност да измести Роджър Федерер (Швейцария) от третото място в световната ранглиста по тенис за мъже, след като загуби с 6:7(4), 5:7 срещу квалификанта Джанлука Магер (Италия) в четвъртфинален мач от турнира в Рио де Жанейро. “Това е невероятно! За мен е просто сбъдната мечта да играя срещу него и да го победя. Той е невероятен тенисист и в момента изпитвам неописуеми емоции”, каза италианецът след срещата, която беше прекратена заради дъжд в петък при 2:1 в полза на Тийм във втория сет.

Турнирът в Рио е първи за Тийм от откритото първенство на Австралия насам и загубата на форма си пролича ясно. Магер задържа подаването си в първите три гейма и получи шанс да затвори срещата при 5:4, когато обаче допусна пробив за Тийм. При втория си шанс обаче италианецът изстреля поредни печеливши удари и завърши срещата с мощен ас за 7:5.

ЛАРА ГУТ ОТНОВО НАЙ-БЪРЗА, ЗУТЕР СИ ГАРАНТИРА МАЛКИЯ КРИСТАЛЕН ГЛОБУС В СПУСКАНЕТО

Носителката на Големия кристален глобус за 2016 година Лара Гут-Бехрами (Швейцария) записа втора поредна победа пред родна публика в швейцарския зимен център Кран-Монтана, след като спечели спускането от Световната купа по ски-алпийски дисциплини. 28-годишната представителка на домакините измина трасето за 1:27.73 минути и записа 26-и успех в кариерата и втори през сезона. Гут вече има девет победи в дисциплината, след като триумфира и във спускането в Кран-Монтана предния ден.

Втора се класира сънародничката й Корине Зутер. Тя остана на 2 стотни от победата, но завоюва Малкия кристален глобус в спускането. 25-годишната Зутер стана първата швейцарка за последните три десетилетия, която печели малката Световна купа в тази дисциплина. За последно с подобно постижение бе Шантал Бурнисен през 1991 година. Зутер спечели едно спускане през миналия месец и има три подиума в осем старта.

Австрийката Нина Ортлиб финишира трета с пасив от 5 стотни и за първи път в кариерата си стигна до място на подиума.

В генералното класиране за Световната купа продължава да води Микаела Шифрин (САЩ) с 1225 точки, пред Федерика Бриньоне (Италия) с 1198 и Петра Влъхова (Словакия) с 1139 точки. В подреждането за Малкия кристален глобус в спускането преди последния старт за сезона Корине Зутер води с 477 точки. Тя има непреодолим аванс от 155 точки пред втората Естер Ледецка (Чехия), която има 322. На трета позиция е Федерика Бриньоне с 320 точки.

ПОЛИЦИЯТА В ИТАЛИЯ НАПРАВИ ОБИСК В ХОТЕЛА НА РУСКИТЕ БИАТЛОНИСТИ

Италианската полиция направи обиск в хотела на руския отбор по време на Световното първенство в Антхолц след молба от Международния съюз по биатлон, предава ТАСС. “Полицията е получила официално писмо от Международната федерация, тъй като Александър Касперович, който е личен треньор на Александър Логинов, е в отбора с чужда акредитация”, каза пред медиите президентът на Руския съюз по биатлон Владимир Драчьов. Логинов спечели златния медал в спринта и бронз в преследването на световното първенство.

През 2014 година Логинов беше наказан за две години заради употреба на еритропоетин. Наказанието му изтече на 25 ноември 2016 година. Логинов е заподозрян в повторно нарушаване на антидопинговите правила, се казва в съобщение на италианската полиция. В писмото на Международната федерация се споменават имената на Логинов и на неговия личен треньор Александър Касперович.

Логинов заяви, че се надява ситуацията с обиска на италианската полиция да не остане незабелязана. “Всичко това много ме разстройва. Надявам се да не остане незабелязано. Надявам се на някакъв положителен резултат. Не говоря за извинение, но е много разочароващо”, коментира Логинов.

ЮЛИМАР РОХАС ПОСТАВИ НОВ СВЕТОВЕН РЕКОРД НА ТРОЕН СКОК В ЗАЛА

Двукратната световната шампионка и олимпийска вицешампионка от Рио 2016 Юлимар Рохас от Венецуела постави нов световен рекорд на троен скок в зала по време на международния турнир по лека атлетика в испанската столица Мадрид. 24-годишната Рохас постигна 15.43 метра в последния си скок. Така тя подобри върховото постижение на рускинята Татяна Лебедева от 15.36 метра, поставено на 6 март 2004 година на световното първенство в зала в Будапеща. “На седмото небе съм, не мога да повярвам – аз съм световна рекордьорка. Искам да си отида вкъщи и да поплача. Имам нужда да плача, за да изпусна адреналина точно сега. Когато постигнах 15.29 метра толкова лесно в четвъртия опит, си помислих, че мога да подобря рекорда”, каза след състезанието щастливата световна рекордьорка.

МАЙКЪЛ ДЖОНСЪН: НА ВАН НИЙКЕРК ЩЕ МУ БЪДЕ ТРУДНО ДА ЗАЩИТИ ОЛИМПИЙСКАТА СИ ТИТЛА

Олимпийският герой и бивш световен рекордьор на 400 метра Майкъл Джонсън смята, че ще бъде “много трудно” за Уейд ван Нийкерк, настоящ световен рекордьор в дисциплината, да защити титлата си на Олимпийските игри в Токио това лято. Ван Нийкерк подобри световния рекорд на легендата Джонсън на Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 г., когато във финала направи впечатляващо бягане и грабна златния медал с 43.03 секунди. През 2017 г. обаче южноафриканецът получи контузия в коляното при игра на ръгби и се наложи да претърпи операция. След тази контузия Ван Нийкерк така и не успя да се завърне на високо ниво. “Надявам се, че той ще се върне и ще бъде на Олимпийските игри. Проблемът е, че ако отиде, ще бъде много трудно за него да даде най-доброто от себе си. Повечето пъти, когато си далеч от спорта, а той пропусна два сезона, е по-трудно да се върнеш”, каза Джонсън, който постави своя световен рекорд от 43.18 секунди през 1999 г.