Ролята на практическото обучение за реализацията на кадри в туристическата индустрия

Във Висше училище по мениджмънт – Варна, се проведе първото кулинарно изложение “Food Innovation Exhibition”, което представи уникални кулинарни продукти и разработки на студенти от специалностите „Гастрономия и кулинарни изкуства“ и „Хотелиерство и кулинарни изкуства“. Като част от дисциплината „Иновации и креативност в кулинарните изкуства“, студентите от Институт по кулинарни изкуства към ВУМ имаха задачата да създадат и презентират авторски ястия с уникални рецепти, които не са използвани досега.

Събитието бе открито от заместник-ректора по научноизследователска дейност на ВУМ проф. Станислав Иванов, а младите шеф-готвачи демонстрираха своите иновативни кулинарни продукти не само пред оценяващия ги преподавателски екип, но и пред представители на F&B индустрията и професионалисти от сферата на туризма и гостоприемството. Демонстрацията имаше за цел да привлече бизнес инвеститори, които не само биха оценили таланта и уменията на студентите, но също така биха могли да проявят интерес за закупуване и прилагане в практиката на някои от идеите.

Присъстващите имаха възможността да дегустират креативни кулинарни изкушения като солени френски макарони с български подправки, традиционна виетнамска супа „Фо“, огнен заек, бобена торта, бонбони с вкус на агнешко, близалки от свинско месо, сладолед от мащерка с трохи от розмарин, шоколадови бонбони със зеленчуков пълнеж от цвекло, сладък картоф с моркови или чили, както и да отпият глътка свеж коктейл от борови иглички.

Интересен факт е, че организацията на самото събитие се явява изпит за студентите от друга специалност във ВУМ – „Хотелски мениджмънт“, като част от дисциплината „Конференции, изложения и корпоративни събития“. Така те приложиха на практика наученото по време на лекции като планираха, организираха и управляваха реално събитие – опит, който е от изключителна полза за младите хора, завършващи образованието си подготвени да се включат в същинската работна среда.

Обучението в Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт е изключително практически-ориентирано и се характеризира с иновативност, изследователски елементи и нетрадиционен подход към кулинарните изкуства. Наред с академичните знания, студентите започват да трупат значителни практически умения още от началото на обучението си, което ги подготвя за реална работна среда и спомага за професионалното им и творческо развитие.

Практическата подготовка на студентите се реализира в различни направления, с цел запознаването им с целия спектър от дейности в сферата на гостоприемството и кулинарните изкуства. Под ръководството на техните шеф-инструктори, всеки семестър студентите планират и организират повече от 30 тематични събития, по време на които реални клиенти резервират места в специално оборудвания учебен ресторант. В рамките на обучението си студентите получават възможност да участват и в редица външни за образователната институция събития – изложения, панаири, благотворителни събития, кулинарни демонстрации, състезания и други, както в България, така и в чужбина. Безспорно, едно от най-важните предимства на обучението в Институт по кулинарни изкуства е възможността студентите да проведат до 12 месеца практически стаж в чужбина и да бъдат част от екипа на някои от най-добрите ресторанти в света. Университетът партнира с повече от 80 ресторанта със звезди „Мишлен“ в Европа, за да предложи най-добрите възможности за практика на студентите и да ги фокусира върху всеки детайл от реалното функциониране на ресторантьорския и кетъринг бизнес, формирайки у тях ценностите и уменията, които се изискват от бъдещите предприемачи и лидери в хранителната индустрия.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. РИБОЛОВ
  9. ГЮВЕЧ  ОТ ПОЛИТИКА
  10. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. България – Китай 中国保加利
  12. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  13. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ