СПОРТНА ПАНОРАМА

0
111

ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ЛЕВСКИ С ЧИСТА ПОБЕДА НАД ДОБРУДЖА В ДОБРИЧ

Носителите на Суперкупата на България от Левски (София) стигнаха до чиста победа като гости над Добруджа 07 с 3:0 (25:15, 25:22, 25:16) в мач от 20-ия кръг на ефбет Супер Волей, който се игра в зала “Добротица”. Двубоят на живо в залата бе наблюдаван от президента на БФ Волейбол Любо Ганев. “Сините” записаха 16-и успех от началото на сезона и с актив от 47 точки (16 победи, 4 загуби) остават на втората позиция във временното класиране. Добруджа допусна 14-а загуба и с актив от 18 точки (6 победи, 14 загуби) заема 9-а позиция.

Бразилският център Майкон Морейра реализира 10 точки (1 ас, 3 блока, 67% ефективност в атака) и бе избран за MVP. Владимир Гърков стана най-резултатен за Левски с 12 точки, а Венислав Антов добави 11. Заслуга за успеха на „сините” име либерото Дамян Колев, който е от Добрич и е възпитаник на детско-юношеската школа на Добруджа.

Николай Иванов бе най-резултатен за домакините с 11 точки, а Маркус Уускари добави още 10 точки.

Съставът на Добруджа: Стефан Георгиев 2, Маркус Уускари 20, Николай Иванов 22, Даниел Павлов 2, Виктор Бодуров 3, Светослав Арнаудов 2 – Самуил Василев-либеро (Иво Деянов 5, Филип Херман 1, Антонио Дончев).

„ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ” СПЕЧЕЛИХА ТРИТЕ ТОЧКИ В ГАБРОВО

Футболистите на Добруджа се наложиха с 2:0 над Янтра при гостуването си в Габрово в мач от 24-ия кръг на Втора професионална футболна лига. Така „жълто-зелените” прибавиха ценни три точки към актива си и се доближиха до челниците в класирането.

През първото полувреме играта бе равностойна и се водеше предимно в централната част на терена, а почивката дойде при нулево равенство. Веднага след подновяване на играта за нарушение в наказателното поле реферът отсъди дузпа за гостите, която голмайсторът на добруджанци Преслав Йорданов изпълни прецизно и откри резултата. Добруджа продължи да е по-добрият отбор на терена и три минути преди последния съдийски сигнал, след поредна атака, Ангел Ангелов затвори мача в полза на Добруджа.

Така добричлии сложиха край на серията от пет поредни победи на домакините. В класирането Янтра остава на пета позиция с 40 точки, докато Добруджа вече е на седмо място с 37.

СПАРТАК (ПЛЕВЕН) ОБЪРНА ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК)

Спартак (Плевен) победи с 2:1 Черноморец (Балчик) в мач от 24-ия кръг на Втора футболна лига. Плевенчани стигнаха до обрат, след като Джорджио Димитров бе дал аванс на гостите в 30-ата минута. Малко по-късно ситуацията на домакините стана още по-тежка, тъй като капитанът Иво Върбанов бе изгонен с червен картон. Скоро обаче ситуацията се промени и последва червен картон за Владислав Георгиев от гостите и дузпа за Спартак, която Преслав Антонов реализира. През втората част Васил Шопов пък донесе успеха на тима от Северозападна България.

След победата си в този двубой Спартак вече заема шесто място в класирането с актив от 37 точки. Черноморец от своя страна поделя дъното с Бдин (Видин) и спасението изглежда много трудна задача. Двата тима имат по 18 точки, като 9 точки ги делят от зоната на спасението.

ЧЕТВЪРТО МЯСТО ЗА ВАЛЕНТИН АНДРЕЕВ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КУПА ЗА ЮНОШИ

Рекордьорът на България в мятането на чук при юношите Валентин Андреев постигна 68.58 метра в надпреварата при младежите под 23 години на Европейската купа в Лейрия (Португалия). 22-годишният атлет от Балчик започна с 67.82 и 68.11 метра. В четвъртото си излизане в сектора той записа 68.58, а след това проблеми с клетката забавиха състезанието с близо един час. В петия си опит Андреев постигна 68.52 м – на четири метра от личния си рекорд, поставен преди две седмици в Балчик – 72.62, и така остана на четвъртото място.

Орестис Нтуцакис (Гърция) взе бронза с 68.78 метра. Победата в хвърлянето на чук при младежите под 23 години в Лейрия извоюва полякът Давид Пилат със 71.52 метра. Втори се нареди Йосиф Кесидис с нов национален рекорд на Кипър за тази възраст – 70.68 м. sportal.bg

ГРИГОР ДИМИТРОВ ЗАПОЧНА С ПОБЕДА В ИНДИЪН УЕЛС

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров преодоля успешно първото си препятствие на “Мастърс”-а в Индиън Уелс – 7:5, 6:2 срещу Александър Мюлер от Франция за 89 минути игра. Гришо трябваше да прави обрат в първия сет, защото изостана в самото начало, но се справи блестящо със задачата. Във втората част пък той отново притисна максимално съперника и дочака успеха без допълнителни проблеми.

В следващия кръг Григор ще се изправи срещу намиращия се в топ форма Адриан Манарино, който по-рано в турнира елиминира Томас Махач с 6:1, 6:2.

Първата ракета на България Виктория Томова отпадна във втория кръг на силния турнир по тенис УТА 1000 на твърди кортове в Индиън Уелс (САЩ) с награден фонд 9.25 милиона долара. Тя отстъпи пред номер 20 в основната схема Каролин Гарсия (Франция) 1:6, 6:3, 3:6 за 96 минути. В първия кръг Томова победи представителката на домакините и бивша шампионка от Откритото първенство на Австралия София Кенин. С представянето си в Индиън Уелс софиянката заработи 42 хиляди долара и 35 точки за ранглистата на УТА.

СТИЛИЯНА НИКОЛОВА С ТРИ ЗЛАТНИ МЕДАЛА НА ГРАН ПРИ В МАРБЕЯ

Стилияна Николова спечели три златни медала, а Ева Брезалиева взе бронз на турнира по художествена гимнастика Гран При в Марбея (Испания). Под надслов “Среща на звездите” много от претендентите за отличия на предстоящите Олимпийски игри в Париж стартираха сезон 2024.

Николова, която стана шампионка в многобоя, триумфира на финалите на бухалки и на лента, а Брезалиева се класира трета на бухалки. Изключително сложните програми на двете грации не останаха незабелязани от съдии, специалисти и фенове през изминалите дни в спортния дворец “Елена Бенитес” в Сан Педро Алкантара.

На лента Николова получи оценка от 31.950 точки. След нея се наредиха Екатерина Веденеева (Словения) с 31.600 и Виктория Оноприенко от Украйна с 31.300.

На финала на бухалки Стилияна Николова стана първа с 34.550 точки, а Ева Брезалиева завърши трета с 32.550 точки. Сребърният медал отиде при представителката на Узбекистан Тахмина Икромова с 32.550.

Брезалиева се класира четвърта на финала на топка с оценка 32.000 точки, а Николова направи грешки и зае шестата позиция с 30.050 точки. Златото взе Елжана Таниева от Казахстан с 33.400 точки.

На обръч двете българки също имаха неточности и заеха съответно шесто място за Николова с 30.900 точки и седмо за Брезалиева с 30.800. Шампионка на обръч стана германката Даря Варфоломеев с 35.200 точки, следвана от Виктория Оноприенко (Украйна) с 35.100 точки и Екатерина Веденеева (Словения) с 32.850.

Съдия за България на това състезание беше Филипа Филипова. sportal.bg

ВЕРСТАПЕН УДЪЛЖИ УСПЕШНАТА СИ СЕРИЯ В ГРАН ПРИ НА САУДИТСКА АРАБИЯ

Макс Верстапен спечели втората си поредна победа от началото на сезон 2024 във Формула 1, след като триумфира в надпреварата за Гран При на Саудитска Арабия. За нидерландеца това бе общо девети пореден успех, като неговата серия започна в Япония в края на септември миналата година.

Световният шампион стартира състезанието в Джеда от полпозишъна и запази лидерството си пред Шарл Леклер в спринта до първия завой. След това той започна типичното си откъсване, но преднината му бе заличена в седмия тур, когато надпреварата бе неутрализирана с кола на сигурността. Тя се появи заради катастрофа на Ланс Строл на завой №22.

Голяма част от пилотите използваха тази пауза, за да спрат в бокса, което позволи на Ландо Норис да поведе за кратко, след като британецът остана на пистата. Той обаче прекара само няколко обиколки начело, тъй като бе изпреварен от Верстапен в 13-ата обиколка. От този момент до финала на дистанцията от 50 тура нидерландецът не срещна никаква съпротива и заслужено триумфира за втори път в Гран При на Саудитска Арабия. Втори край бреговете на Червено море финишира вторият пилот на Ред Бул Серхио Перес, който запази втората си позиция въпреки едно наказание от 5 секунди, което му бе дадено заради опасно връщане в алеята пред боксовете при спирането по време на колата на сигурността. По този начин за втора поредна година Ред Бул стартира сезона с две поредни двойни победи.

Подиумът във втория старт за сезона оформи стартиралият от първата редица Леклер, който завърши на 18.6 секунди зад победителя Верстапен. Неговият съотборник Оли Беарман направи едно прекрасно дебютно състезание във Формула 1 и заслужено взе точки за седмото си място. Пред него освен първите трима финишираха още Оскар Пиастри, Фернандо Алонсо и Джордж Ръсел. Зоната на точките зад британския пилот на Ферари допълниха Ландо Норис, Люис Хамилтън и Нико Хюлкенберг.

В генералното класиране Верстапен води с актив от 51 точки и аванс от 15 пред съотборника си Перес. Трети в подреждането е Леклер, който има актив от 28 пункта. При конструкторите Ред Бул води с 87 точки пред Ферари с 49 и Макларън с 28.

Сезон 2024 във Формула 1 продължава след две седмици с надпреварата за Гран При на Австралия на пистата „Албърт Парк“ в Мелбърн.

ШИФРИН СЕ ЗАВЪРНА С ПОБЕДА И ГЛОБУС В СЛАЛОМА

Американската звезда Микаела Шифрин се завърна на пистата след шест седмици отсъствие заради контузия и спечели слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини в шведския зимен център Оре. Така тя завоюва за рекорден осми път малкия кристален глобус в тази дисциплина.

Шифрин записа 1:42.95 минути, след като беше най-бърза и в двата манша – 49.94 секунди в първия и 53.01 секунди във втория. За нея това е 96-и успех в кариерата за Световната купа. Хърватката Зринка Лютич остана втора с пасив от 1.24 секунда, а швейцарката Мишел Гизин завърши трета, на 1.34 зад Шифрин.

Американката записа осмата си победа за сезона като цяло и шестата в слалома, за да спечели титлата в дисциплината едно състезание преди края. Тъй като втората Петра Вълхова (Словакия) е аут от пистата поради контузия, единствената й останала съперничка беше германката Лена Дюр, която изпусна подиума с една стотна от секундата и зае четвърто място.

Шифрин се изравни с осем трофея в една дисциплина с шведската легенда Ингемар Стенмарк (слалом) и другата американка Линдзи Вон (спускане). Австриецът Марсел Хиршер спечели Големия кристален глобус осем пъти.

Микаела Шифрин пропусна 11 състезания, включително един слалом, след като получи травма на коляното и други наранявания при падане на 26 януари по време на спускането в Кортина д’Ампецо. “Беше толкова хубаво да се състезавам отново. Наистина се гордея с моя отбор и със себе си”, каза американката. sportal.bg

ТИТАНИЧЕН СБЛЪСЪК МЕЖДУ ЛИВЪРПУЛ И МАНЧЕСТЪР СИТИ ОСТАВИ АРСЕНАЛ НА ВЪРХА

Големите съперници от последните години в Премиър лийг – Ливърпул и Манчестър Сити, оправдаха всички очаквания и изиграха изключителен двубой на „Анфийлд“, но не успяха да се победят, след като завършиха 1:1 в суперсблъсъка от 28-ия кръг. Този резултат остави на върха в класирането отбора на Арсенал, който изпреварва мърсисайдци само по голова разлика. Шампионите са на третата позиция едва с точка по-малко.

Двата отбора изиграха сравнително равностойно първо полувреме, в което Ман Сити взе аванс благодарение на много хитро изпълнен ъглов удар, след който Джон Стоунс се разписа в 23-ата минута. Алексис Мак Алистър изравни от дузпа в 50-ата минута, а през второто полувреме Ливърпул създаде много повече положения и доминираше по всеки показател, но Луис Диас пропусна три чудесни ситуации, а и Щефан Ортега, който замени Едерсон, направи няколко много добри спасявания. „Гражданите“ обаче също можеха да стигнат до победата, но веднъж Келъхър спря Фоудън, а след това топката на два пъти срещаше гредите след рикошет в тялото на англичанина и след удар на Доку. В добавеното време мърсисайдци имаха сериозни претенции за втора дузпа за това, че Доку изрита в гърдите Мак Алистър, но сигнал не последва.

В крайна сметка големите съперници не успяха да се победят в последния сблъсък в Премиър лийг между Юрген Клоп и Джосеп Гуардиола. Тази среща бе 30-ата между двамата. Германецът все още има положителен баланс в общата статистика, тъй като има 12 победи срещу 11 за Гуардиола. Що се касае до сблъсъците във Висшата лига, испанецът обаче има предимство с 5:4 победи.