СПОРТНА ПАНОРАМА

0
150

ПЕТ МИНУТИ СЕ ОКАЗАХА ФАТАЛНИ ЗА „ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ” СРЕЩУ ЕНИСЕЙ

Футболистите на Добруджа допуснаха загуба с 0:3 от руския втородивизионен Енисей (Красноярск) в контролна среща, проведена в Анталия. През първото полувреме родният тим показа добра игра, но в рамките на пет минути през втората част добричлии допуснаха три попадения, информира sportal.bg.

В 6-ата минута на срещата Осман Шериф засече топката с глава след центриране от корнер, но вратарят на Енисей се намеси. Веднага след това Раздорских се възползва от грешка на бранителите на Добруджа, но стреля в аут. От самото начало мачът беше доста изнервен, за което спомогна и поведението на съдийската бригада от Казахстан. В 22-рата минута руският тим получи дузпа, което вбеси щаба на наставника Радо Тодоров. Всички футболисти наобиколиха арбитъра, който показа жълт картон на Раел Лолала. Впоследствие съдията отмени решението си след разговор със своя колега край тъча и дузпата беше отменена. В 27-ата минута Лолала стреля към вратата, но вратарят се намеси чудесно. Срещата се поуспокои в следващите минути и нервните изблици станаха рядкост.

През втората част щабът на Добруджа предприе смени в състава си. Стилиян Николов се намеси отлично при центрирана топка по земята, успоредно на голлинията. Той затвори втора греда и изчисти малко преди нападател да я прати във вратата. В 71-вата минута Окладников беше изпуснат от българската защита, но стреля силно над вратата от отлична позиция за гол. Четири минути по-късно Стилиян Николов нанесе удар от движение, но твърде слаб и пласиран точно във вратаря. В рамките на пет минути Добруджа допусна три гола в своята врата. Първо Ужгин засече с глава центриране от десния фланг, а две минути по-късно Полшиков проби по лявото крилото, влезе навътре и отбеляза гол шедьовър, пращайки топката в горния ъгъл на вратата. Окладников направи резултата класически в 80-ата минута. Той изскочи зад гърба на защитата и с добре премерен удар матира стража на българския тим. В края на мача Осман Шариф удари страничната греда.

Това бе втората контрола за „жълто-зелените” в Анталия. В първата те загубиха 0:1 от узбекистанския Буньодкор (Ташкент), като единственото попадение за бившия тим на Ривалдо бе дело на Амир Торакулов в началото на втората част. Третата проверка на добруджанци в Турция ще бъде на 1 февруари с елитния чешки Злин.

Преди да заминат за Анталия, добричлии, които се стягат за срещите от пролетния полусезон във Втора професионална лига, проведоха три контроли. В първата се наложиха с 3:2 над дублиращия състав на Черно море в Добрич, във втората завършиха наравно 1:1 с ЦСКА 1948 в Несебър, а в третата победиха Черноморец (Балчик) с 3:1 в Албена.

ДОБРУДЖА ЗАГУБИ ОТ ДЕЯ СПОРТ С 0:3 В ДОБРИЧ

Носителите на Money+ Купа България 2024 от Дея спорт (Бургас) продължават да са еднолични лидери в Efbet Супер Волей. Воденият от Франческо Кадеду тим надигра категорично като гост Добруджа 07 с 3:0 (25:20, 25:16, 25:23) в мач от 13-ия кръг на първенството, игран в зала “Добротица”. Така бургазлии остават начело във временното класиране с 12 победи, 1 загуба и 35 точки. Добруджа пък е на предпоследното 11-о място с едва 3 победи, 10 загуби и 11 точки. В следващия 14-и кръг Дея спорт приема коравия тим на Берое 2016 (Стара Загора), докато добричлии ще гостуват на шампиона Нефтохимик 2010. Срещите са съответно в събота (3 февруари) от 19,00 часа и в петък (2 февруари) от 18,30 часа.

Дея спорт доминираше напълно от самото начало на срещата, като поведе с 2:0 гейма без особени проблеми. Третата част беше най-оспорвана, но все пак бургазлии устояха и спечелиха чисто след 25:23 и 3:0.

Най-резултатен за Дея спорт бе бразилецът Лукаш Мадалос с 11 точки (3 аса, 80% ефективност в атака), а Стефан Чавдаров завърши с 9 точки (1 блок, 1 ас и 58% ефективност в атака) за победата. За домакините от Добруджа Маркус Уускари реализира 18 точки (2 аса и 48% ефективност в атака), а Николай Иванов приключи с 15 точки.

Съставът на Добруджа: Стефан Георгиев 3, Маркус Уускари 18, Николай Иванов 15, Даниел Павлов 2, Светослав Арнаудов 3, Филип Херман 2 – Самуил Василев-либеро (Георги Иванов, Иво Деянов 2, Димитър Димитров).

Съставът на Дея спорт: Георги Братоев 5, Закари Паланкай-Омошеби 4, Валентин Братоев 5, Лукас Мадалос 11, Николай Николов 6, Стефан Чавдаров 9 – Мартин Иванов-либеро (Николай Учиков 5, Димитър Василев 3, Тодор Димитров 5, Теодор Тодоров 6, Иван Дунков-либеро, Борислав Николов).

ЯНИК СИНЕР НАПРАВИ НЕМИСЛИМ ОБРАТ И ТРИУМФИРА В МЕЛБЪРН

Яник Синер изглеждаше тотално обезличен и загубен след два сета, но се възползва от тоталния крах в тактиката и настроението на Даниил Медведев, за да осъществи паметен обрат по пътя към титлата в Australian Open – 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3 за 3 часа и 46 минути игра.

Поражението на Медведев е историческо – той е първият в “Откритата ера” и откакто се водят данни, който е загубил два финала в “Големия шлем” след спечелени първите два сета. През 2022 г. той поведе с 2-0 на Рафаел Надал, но загуби, а сега кризата му в следващите три части изглеждаше още по-необяснима (ако изключим натрупаната умора).

Синер е третият италианец в историята с титла от “Големия шлем” и всъщност първи от много време насам, защото предишните двама са Николо Пиатранджели (1959 и 1960 г. на “Ролан Гарос”) и Адриано Паната (1976 г. отново на “Ролан Гарос”).

Синер на 22 години е най-младият шампион в Австралия от Новак Джокович през 2008-ма, когато той печели първата си титла на 21.

САБАЛЕНКА ОТНОВО Е ШАМПИОНКА В АВСТРАЛИЯ

Арина Сабаленка спечели титлата на Australian Open за втори пореден път, след като по убедителен начин надигра Чинвън Джънг с 6:3, 6:2 за 77 минути игра във финала. Сабаленка е първата от 11 години насам с два последователни триумфа в Мелбърн, а през 2013-та това стори сънародничката ѝ Виктория Азаренка. Впечатляващото при Арина е, че тя спечели трофея без загубен сет, а във финала беше изключително доминантна.

Тя вече има две титли от “Големия шлем”, а е била поне на полуфиналите на последните шест “мейджър” турнира. Единствено срещу Кори Гоф на полуфинала тя загуби повече от три гейма в един сет, и то защото допусна пробив при 5:2 в своя полза.

ЛУДОГОРЕЦ УДАРИ ШАМПИОНА НА ПОЛША

Лудогорец победи с 3:1 шампиона на Полша Ракув (Честухова) в контролна среща по време на лагера на двата тима в Турция. В първите осем минути паднаха три гола – Квадво Дуа откри за “орлите”, но Анте Църнац изравни. Скоро обаче автогол на Аднан Ковачевич върна преднината на българския отбор. В самия край на мача пък Рик Джонатан оформи крайния резултат.

Лудогорец откри резултата още в първата минута на мача. Кайо Видал намери Квадво Дуа в наказателното поле, който без да се бави, насочи топката в рамките на вратата и реализира. Шест минути по-късно Анте Църнац изравни. Нападателят на полския шампион излезе очи в очи срещу Падт и прати топката в неговата мрежа. Съвсем скоро обаче Лудогорец си върна преднината. След центриране на Бърнард Текпетей Аднан Ковачевич си отбеляза автогол. Пет минути преди края на първата част българите можеха да вкарат и трето попадение, но след един избит шут от Аслак Фон Витри топката се оказа на пътя на Якуб Пьоторвски, но полякът нацели гредата.

През втората част срещата бе предимно равностойна, като и двата тима имаха по няколко добри атаки. В даденото от съдията продължение на мача падна и трети гол във вратата на поляците. Рик Джонатан стреля от дистанция и след като топката рикошира в крак на бранител на Ракув, влезе в мрежата.

Така Лудогорец във втори пореден мач от подготовката си вкарва три гола. В предната си контрола “орлите” победиха с 3:0 Олимпия (Любляна). Следващият мач на разградчани е на 30 януари срещу чешкия Теплице.

ГОЛОВА ФИЕСТА, ОБРАТИ, ТРАГИЧНА ЗАЩИТА И НОВ ПРОВАЛ НА БАРСЕЛОНА

Барселона допусна домакинска загуба с 3:5 от Виляреал в изключително вълнуващ мач. Каталунците изиграха апатично първо полувреме, след което губеха с един гол. Две попадения на гостите не бяха признати, преди Жерард Морено да открие резултата малко преди почивката. Юношата на каталунците Илиас Акомаш удвои преднината на “Жълтата подводница” в 54-ата минута след груба грешка на Жоао Кансело.

Тимът на Чави Ернандес значително вдигна оборотите през втората част и стигна до пълен обрат в рамките на 11 минути. Илкай Гюндоган даде началото, след това Педри се разписа, а след автогол на Ерик Байи резултатът стана 3:2. Барса продължи да създава положения, но допусна нов гол в 84-ата минута, когато резервата Гонсало Гедеш изравни. Драмата продължи с два гола за Виляреал дълбоко в добавеното време, дело на Александър Сьорлот и Хосе Луис Моралес.

Барса вече изостава на десет точки от Реал (Мадрид). Тимът имаше доста тежка седмица, в която отпадна от Купата на Испания и допусна девет гола.

След този мач наставникът на Барселона Чави Ернандес обяви, че е решил да напусне треньорския пост. „Ще напусна Барселона през юни. Достигнахме момент, в който няма връщане назад. Време е за промяна. Като фен на Барса мисля, че е време да си тръгна. Днес говорих с ръководството. Ще напусна на 30 юни“, разкри Чави след двубоя.

ЛАРА ГУТ-БЕХРАМИ ТРИУМФИРА В СУПЕРГИГАНТСКИЯ СЛАЛОМ В КОРТИНА Д’АМПЕЦО

Олимпийската шампионка от Пекин 2022 Лара Гут-Бехрами спечели супергигантския слалом от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени в италианския зимен център Кортина д’Ампецо. 32-годишната швейцарка беше най-бърза по трасето с 1:20:75 мин. и записа четвърта победа за сезона и 41-ва в кариерата си. За Гут-Бехрами това е 21-ви успех в тази дисциплина. Само американката Линдзи Вон има повече от швейцарката – 28.

Втора на 21 стотни от секундата финишира Щефани Фениер (Австрия), а трета на 41 стотни бе Роман Мирадоли (Франция). Норвежката Рагнхилд Мовинкел, която спечели спускането в Кортина Д’Ампецо, остана четвърта с пасив от 53 стотни.

Състезанието беше прекъсвано няколко пъти заради падания, едното от които на канадката Валери Грение. Тя уцели неравност, а след това падна на ледената писта с висока скорост. Грение получи медицинска помощ и беше транспортирана в болница със спасителна шейна.

В генералното класиране за Световната купа продължава да води американката Микаела Шифрин с 1209 точки, която не участва в състезанието. След успеха си Лара Гут-Бехрами се изкачи на втора позиция с 1014 точки, а трета е Федерика Бриньоне (Италия) с 838.

В подреждането за малкия кристален глобус в супергигантския слалом начело излезе Гут-Бехрами с 320 точки, следвана от Корнелия Хютер с 310 точки, Федерика Бриньоне с 246 и други. sportal.bg