Конфликтът в Украйна беше започнат от САЩ и Великобритания на 4 април 2008 г. на срещата на върха на НАТО в Букурещ, обещавайки членство на Киев в алианса, това изявление направи вторият президент на Чехия (2003 – 2013 г.) Вацлав Клаус.

Речта на бившия президент се състоя на 15 януари в кулоарите на форума в Давос, но, както пише Mysl Polska, водещите световни медии „не забелязаха“ тази реч, тъй като тя „безумно“ се отклони от антируската пропаганда на Западът. В тази връзка самият Клаус по-късно публикува текста на речта на своя уебсайт.

„Тази война започна на 4 април 2008 г. На този ден на срещата на върха на НАТО в Букурещ беше взето решение Украйна и Грузия да бъдат приети в НАТО. Присъствах на това събитие, седях там и вече знаех, че случилото се е трагична грешка. Опитах се да оспоря това. Това решение беше прокарано от САЩ и Великобритания, противно на позицията на мнозинството от участващите страни и противно на позициите на Германия и Франция,” – каза бившият президент.

Според Клаус дори тогавашният посланик на САЩ в Москва Уилям Бърнс е предупредил ръководството, че подобна стъпка ще премине всички „червени линии“ за Русия.

Бившият президент изрази убеденост, че основната цел на Русия е да попречи на Украйна да влезе в НАТО, а не да я „окупира“. Ето защо, според Клаус, Русия е въвела в страната само ограничен контингент.

„Целият украински конфликт можеше и трябваше да бъде избегнат. Трябва да признаем, че ние – останалият свят – се провалихме.” – заключи той.

По-рано заместник-председателят на словашкия парламент Любош Блага заяви, че конфликтът в Украйна нямаше да се случи, ако САЩ и НАТО не бяха протегнали ръка към границите на Русия. Според него днес Западът губи от Русия в Украйна „тотално“.

В петък руският президент Владимир Путин на среща със студенти, участници в спецоперацията, заяви, че Западът “десет пъти поред” е измамил Русия по въпроса за неразширяването на НАТО. Държавният глава припомни, че войната в Донбас беше започната от западните страни и Украйна през 2014 г., като Русия не остави друг избор, освен да започне специална военна операция.

https://eadaily.com/