Публично обсъждане на бюджета на община Крушари

0
274

 

На проведеното днес публично обсъждане на бюджета на община Крушари беше представена макрорамката на планираните за 2024 г. приходи и разходи за дейностите, финансирани от централния бюджет и от местни приходи.

Размерът на субсидиите, които община Крушари ще получи от централния бюджет възлизат на 7 556 974 лв., като в сумата се включват разходите за държавно делегираните дейности в сферата на образованието, социалните услуги, читалища, за местни дейности, за зимно поддържане на пътищата, целеви средства за капиталови разходи.

Завишени са стандартите за издръжка в областта на социалните услуги, образованието, културата.

Инвестиционната програма на община Крушари е в размер на 1 941 655 лв. като в нея са включени ремонт на сгради – общинска собственост в селата Габер и Бистрец. С целеви средства ще бъде ремонтиран здравният участък в с. Лозенец и покрива на читалището в с. Крушари. Заделени са средства за закупуване на нов специализиран автомобил за събиране и транспортиране на твърди битови отпадъци, както и многофункционален багер с челен товарач.

134 000 лв. са планираните в бюджета разходи за изготвяне на технически проекти за ремонт на общински сгради и проект за основен ремонт на общинския път, свързващ селата Кап. Димитрово – Габер – Огняново.

Допълнителни целеви средства в размер на 13 млн. лева, община Крушари ще получи за три обекта – основен ремонт на общински път Телериг – Александрия, ремонт на ул. „Първа“ в с. Лозенец и за извършване на аварийно-възстановителни дейности на дере с. Северняк.

Седем са проектите, финансирани от Европейския съюз, които община Крушари следва да завърши през 2024 г., като прогнозния размер на външното финансиране възлиза на над 1 млн. лева.