ДОБРУДЖА ЗАГУБИ ОТ ЛЕВСКИ С 3:0, „СИНИТЕ” ОГЛАВИХА КЛАСИРАНЕТО

Отборът на Левски (София) излезе начело в класирането на Efbet Супер Волей, след като записа нова победа в първенството. Момчетата на Николай Желязков се наложиха категорично у дома над Добруджа 07 с 3:0 (25:17, 25:22, 25:23) в мач от 9-ия кръг на шампионата, информира sportal.bg. Така “сините” са начело във временното подреждане с 19 точки след 6 победи и 3 загуби, колкото има и вторият ЦСКА, но с 18 точки. Добруджа пък се смъкна на предпоследното 11-о място с едва 2 победи, 6 загуби и 8 точки, но и мач по-малко. В следващия кръг Левски ще гостува на Берое 2016 (Стара Загора), докато добричлии са домакини на Монтана. Срещите са съответно в петък (15 декември) от 19,30 часа и в събота (16 декември) от 18,00 часа.

Двата тима тръгнаха равностойно в първия гейм, след което Добруджа пое инициативата. След средата на частта обаче “сините” набраха инерция и не допуснаха изненада – 25:17. Вторият гейм протече идентично, но момчетата на Николай Желязков отново излязоха от ситуацията. След 18-ата точка добричлии завързаха играта, но Левски показа характер в ключовите моменти и увеличи аванса си след 25:22. “Сините” бяха пълен хегемон в третия гейм, но в самия край допуснаха Добруджа да стопи разликата. Не се случи нищо повече и Левски се поздрави с победата след 25:23 и 3:0.

Най-резултатни за Левски станаха Венислав Антов и Владимир Гърков с по 12 точки за победата. За най-полезен играч на мача пък беше обявен разпределителят Симеон Николов, който се отчете с 5 точки (2 аса и 60% ефективност в атака) за успеха. За тима на Добруджа единственият с двуцифров актив беше Николай Иванов с 14 точки.

Съставът на Добруджа 07: Стефан Георгиев 2, Маркус Уускари 7, Николай Иванов 14, Даниел Павлов 7, Светослав Арнаудов, Виктор Бодуров 7 – Николай Тодоров-либеро (Антонио Дончев, Филип Херман 2, Георги Иванов, Иво Деянов).

ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРИЧ ОТСТЪПИХА НА ЛОКОМОТИВ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА

Отборът на Локомотив (Горна Оряховица) ще зимува на върха в “А” РХГ на България при мъжете, след като победи гостуващия Добруджа (Добрич) с 39:25 (20:10) в среща от 9-ия кръг на първенството. Така “железничарите” завършиха първия дял от редовния сезон без поражение и с актив от 15 точки ще зимуват на върха в класирането. Шампионът Шумен 61, който почиваше в последния есенен кръг, остава втори с 12 точки, като има и мач по-малко – срещу третия Фрегата, който е с 10 точки. Добричлии също имат 10 точки, но заемат 4-ата позиция заради загуба в прекия мач с бургазлии, а и по-лоша голова разлика.

Фрегата спечели срещу завърналия се в елита НСА с 30:19 (16:9), като “студентите” допуснаха 8-а поредна загуба и остават на дъното без точков актив. Осъм (Ловеч) завърши годината с домакинска победа над Чардафон (Габрово) с 29:26 (16:11) и е пети с 8 точки. Спартак (Варна) пък се наложи над предпоследния Левски (Левски) с 38:19 (15:7) и заема 6-ото място със 7 точки.

ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ИЗПУСНА ПОБЕДАТА В ПОСЛЕДНАТА МИНУТА

Отборите на Черноморец (Балчик) и Монтана направиха равенство 1:1 в последния 20-и кръг от полусезона във Втора професионална футболна лига. Домакините, които са последни в класирането, откриха резултата в 62-ата минута след атрактивен гол от воле на Ксиано Бузон при центриране от корнер. Гостите обаче се спасиха от загуба в последната минута на двубоя, когато Димитър Буров реализира директно от пряк свободен удар. Това бе грешна стъпка за Монтана, който изпусна да зимува на третото място. Към момента тимът е четвърти с 34 точки. Черноморец пък остава последен в подреждането със 17 точки, на 5 от спасителното 14-о място.

ЗАХАРИ СТОЯНОВ СЪС СТАТУЕТКА И ГРАМОТА ЗА „НАЙ ДОБЪР СПОРТИСТ“ НА ФЕДЕРАЦИЯТА ПО КАНАДСКА БОРБА

Добричлията Захари Стоянов получи статуетка и грамота за „Най добър спортист“ на Българската федерация по канадска борба. Председателят на добричкия клуб „Хищник“ бе отличен по време на шестите награди „Златен пояс“ на Националната асоциация на бойните спортове в България (НАБС). На церемонията бяха отличени най-изявените състезатели и треньори в бойните изкуства, като списъкът с номинирани включваше представители на 12-те федерации, които са част от единствената асоциация по бойни спортове, акредитирана от Министерството на спорта в България.

ИЛИЯ ПЕТКОВ ПОДПИСА ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР СЪС СКРА БЕЛХАТОВ

Добричлията Илия Петков е много близко до официален контракт с полския волейболен гранд СКРА Белхатов. Българският национал подписа предварителен договор с клуба от град Белхатов, а положителните резултати от медицински тестове ще му позволят да се присъедини официално към отбора. “27-годишният централен блокировач от България Илия Петков  е играл в отбори, печелили най-важните трофеи в България. Играчът дебютира и в националния отбор, с който игра по време на европейските първенства през 2021 и 2023 г. Българският волейболист ще подсили блокадата на СКРА Белхатов”, написаха от клуба в своя сайт.

ШИФРИН СПЕЧЕЛИ СПУСКАНЕ ЗА ЧЕТВЪРТИ ПЪТ В КАРИЕРАТА СИ

Микаела Шифрин продължава да пише по забележителен начин история в Световната купа по алпийски ски. Тя триумфира в спускането в Санкт Мориц (1:28.84 минути), което беше победа номер 91 в нейната изумителна кариера. Победителката в Супер-Г ден по-рано София Годжа не можа да дублира успеха си и въпреки че се спусна след Шифрин, не съумя да я свали от лидерския стол. Италианката трябваше да се задоволи с втората позиция в крайното класиране, и то само с 0.15 секунди изоставане, а Федерика Бриньоне финишира трета с 0.35 пасив.

Шифрин спечели първото си спускане от март 2022-ра и четвърто в кариерата (Лейк Луис на 2 декември 2017, Банско на 24 януари 2020 и Куршевел на 16 март 2022-ра), като вече има три победи през настоящия сезон след два успеха в слалома.

В топ 10 завършиха още Корнела Хютер, Мириам Пухнер, Ема Айхер, Стефани Вениер, Мишел Гизин, Кира Вилде и Марта Басино.

АЙНТРАХТ РАЗНИЩИ БАЙЕРН (МЮНХЕН) С 5:1

Айнтрахт нанесе на Байерн първата загуба в Бундеслигата от началото на сезона и го направи по впечатляващ начин. Тимът от Франкфурт разби баварците с 5:1.Домакините стартираха мача на много високо ниво и имаха предимство в първите минути. Баварците се справиха с първите атаки на съперника, но в 12-ата минута допуснаха гол. След грешка на Мазрауи топката се озова в Чаиби на прекрасна позиция в наказателното поле. Той стреля, а топката се удари в гредата, но след това отиде при Мармуш, който не сбърка.

Айнтрахт продължи да доминира и след гола, като малко след това се стигна до разбъркване в наказателното поле на гостите, но в крайна сметка те успяха да изчистят. Към 20-ата минута Байерн започна да играе повече с топката и се появиха опасни ситуации и пред Трап. В 25-ата минута Кейн имаше отличен шанс да изравни. Той бе изведен от Горетцка, но стреля покрай вратата. Защитата на баварците обаче показа нова нестабилност и това доведе до втори гол във вратата на Нойер. Ким загуби топката от Ебимбе. Френският халф напредна, Дйвис и Упамекано не успяха да го спрат, и той прокара топката покрай вратаря за 2:0. Тимът на Тухел опита да отговори, но удар на Горетцка мина над вратата. Последва грешка на Кимих в центъра на терена. Мармуш напредна през центъра и пусна към Ларсон, който завърши отлично бързата атака.

Байерн тръгна по-агресивно в предни позиции, което отвори повече пространства за домакините. Пробив на Чаиби завърши с негов удар, който отиде в ръцете на Нойер. Баварците се върнаха в мача малко преди почивката след красиво попадение на Кимих. Сане получи топката отдясно и пусна към халфа, който прекрасно насочи топката към вратата.

Опитите на Байерн да обърне мача бяха спрени в зародиш, тъй като тимът на Тухел не можеше да се справя с атаките на съперника. Отлично бързо нападение за пореден път изненада защитата на шампионите. Чаиби напредна и пусна към Ебимбе, а юношата на Пари Сен Жермен се разписа за втори път в мача.

Тухел продължи със смените, но баварците сякаш вече се бяха примирили със загубата. Зрителите на “Дойче Банк Парк” се забавляваха в последната част на мача, в която Айнтрахт спокойно доиграваше мача, без да позволява на съперника да си тръгне с някакъв по-достоен резултат. novsport

КАРЛОС НАСАР СЧУПИ СВЕТОВЕН РЕКОРД

Карлос Насар удиви света. Българският щангист постави нови световни рекорди при първото си голямо състезание, след като се завърна от контузия в ахилеса. Топтежкоатлетът ни триумфира на Световната купа в Доха, Катар, и в олимпийската категория до 89 кг. На подиума 19-годишният Насар приключи с двубой от 393 кг.

Той започна успешно в изхвърлянето със 165 и 170 кг, като не успя само на последното си излизане не подиума на 175 кг.

В изтласкването Насар преодоля последователно 205 и 211 кг, след което се справи уверено и с 223 г. Така във второто упражнение той записа световни рекорди и за мъже, и за юноши до 20 години. В рамките на годината Карлос коригира световния рекорд в изтласкването на два пъти, след като през април се справи 221 кг. През лятото постижението беше подобрено от китаеца Тиан Тиао, който беше записан, но не участва в състезанието. Втори в категорията се нареди Йеисон Лопес (Колумбия) с 390 кг (180+210), а последен на подиума се качи големият съперник на Насар – Антонино Пицолато (Италия) с 380 кг (170+210). sportal.bg

ШОК ЗА ЦСКА – СОФИЯ В ПОСЛЕДНИЯ МАЧ НА “АРМИЯТА”, ЛУДОГОРЕЦ ПРЕПАРИРА “ЧЕРВЕНИТЕ” В 108-АТА МИНУТА

ЦСКА – София се сбогува по тъжен начин със стадион “Българска армия”. “Червените” загубиха по изключително болезнен начин с 0:1 от Лудогорец последното си домакинство, преди съоръжението да бъде съборено и построено наново. Това стана след гол на бившия „армеец” Спас Делев в 108-ата минута. Непосредствено преди началния съдийски сигнал бе изпълнен химнът на България, а камерите уловиха насълзените очи на легендарния Христо Стоичков.

Гостите започнаха малко по-активно и в 7-ата минута Текпетей отправи силен шут от фал, а Бусато изби. След първия четвърт час “червените” изравниха играта и на свой ред, най-вече чрез Фаетон, осъществиха няколко добри пробива, които не завършиха с удари към противниковата врата. В 21-ата минута Хайнц се пребори с Йорданов и центрира прострелно в малкото наказателно поле на разградчани, но Кареасо закъсня за момент да атакува топката и в крайна сметка не успя да я засече. В даденото от съдията четириминутно продължение на първата част Назон се възползва от грешка на Вердон и му отне топката, след което я върна за Линдест, но шутът на халфа бе доста неточен.

В 48-ата минута Пьотровски отне от Юга. Последва контраатака и извеждащ пас към Видал. Крилото финтира Шакич и си отвори отлична позиция за стрелба от 12-13 метра, но не уцели вратата и изпусна най-чистото положение до този момент. Малко след това срещата бе прекратена за десетина минути заради множество запалени факли във всички сектори на домакините. В 78-ата минута пред Юга се откри първата по-сериозна възможност и за “червените”. Халфът засече с глава центриране от корнер, но топката тупна в земята и излезе в аут, прехвърляйки вратата. В 87-ата минута Видал се освободи от Шакич и стреля силно, но и неточно. Пет минути след това Пьотровски стреля много опасно от дистанция, но Бусато демонстрира класа и изби, а после хвана и опита за добавка на Видал.

В даденото от рефера 12-минутно продължение срещата отново бе прекъсната поради множество запалени факли и подновена 7-8 минути по-късно. Така се стигна до 108-ата минута, в която Лудогорец комбинира отлично пред наказателното поле на съперника. Пьотровски изведе резервата Рик отляво в наказателното поле на домакините. Последва центриране по земя, с което Линдест, покрил по-рано засадата, и Вион се разминаха, за да поднесат топката на Спас Делев, който без проблем я прати във вратата от 4-5 метра.