Исторически музей – Балчик подписа договор за пълно финансиране на проект, одобрен на последната сесия към Министерството на културата на стойност 27 840 лв. по темата “Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии“.

Проектът се нарича “Иновативен начин за представяне на Храма на Понтийската майка на боговете Кибела от Дионисополис. Виртуалната реалност като част от образователните програми на Исторически музей-Балчик.” Заложените дейности ще бъдат изпълнени в периода средата на декември до юни 2024 година, съобщи директорът на музея Радостина Енчева.

Сега започва подготовката на сценарий за заснемане на клип с участието на актьори. Посредством специални очила посетителите ще могат да наблюдават как е изглеждал храмът и ритуали, свързани с култа към Кибела, а също ще могат и да разберат къде находките, експонирани в изложбените зали, са били позиционирани в зданието. Създадените сценични костюми се планира да останат във фонда на музея за целите на образователните му програми. Замислени са и игри, разказа още Енчева.

За съжаление, припомни директорът на балчишкия музей, измина 16-а година от откриването на храма, а той все още остава в дупката, където бе случайно открит при строеж в частен парцел. Идеята на общинското ръководство е да бъде  възстановен, но дали на мястото си, или в района на Ехото, все още e неясно, тъй като по заданието за проектиране на експонирането се води  кореспонденция с Национален институт по недвижимо културно наследство.
Припомняме, че през 2020 год. археологическата културна ценност, публична държавна собственост от национално значение, бе предоставена на Община Балчик за безвъзмездно ползване за срок от 10 години.

Храмът е определян от археолозите като “откритието на века” и представлява най-добре запазения елинистически храм на богинята Кибела на Балканския полуостров. Намерените надписи и мраморни пластики са изключително важни културни ценности, отразяващи обществения, религиозен и политически живот в Дионисополис в периода III в. пр. Хр. – IV в. сл. Хр. и се намират в залите на Исторически музей-Балчик, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.  https://bnr.bg/varna