Спектакълът за деца „Умници юнаци“ по приказки на Елин Пелин ще има премиера днес на сцената на кукления театър в Стара Загора

0
53


Първата за 2024 година премиера на Държавен куклен театър за деца ще зарадва най-малките днес. Най-новият спектакъл „Умници юнаци“ е  по приказки на Елин Пелин. Това съобщават на официалната уеб страница на културната институция. Драматизацията и режисурата е на Красимир Господинов, сценографията е на Евелина Савицка, а музиката на Георги Генов. Участват актрисите Яна Шереметова, Тянка Радева и Росица Спасова. 

„Децата са най- чистата и най- критичната публика и ако не сме точни в интерпретацията на литературните материали и верни на играта, то децата няма да ни търпят“, казва режисьорът. Той е събрал в една пиеса приказките „Умник Гюро с умници другари“ и „Тримата глупаци“, за да   каже на децата, че глупостта е съществувала и ще съществува във всички векове. „Важното е  децата  да не се страхуват от невидимите неща и винаги първо да помислят, преди да направят  нещо. Звучи напълно съвременно и в контекста на 21 век, макар основата да е литература от миналия век. Спектакълът е забавен и поучителен за деца и възрастни, които са любопитни да разберат  дали юнаците ще  напоят плачещата върба или ще хванат мечката стръвница“, допълва още Красимир Господинов.

/ХТ/



Източник БТА