Снабдяването на населението с дърва за огрев обсъдиха на среща кметът на община Айтос и директорът на местното горско стопанство

0
74



Навременното снабдяване с дърва за огрев за населението в община Айтос обсъдиха на работна среща директорът на Държавно горско стопанство-Айтос Георги Николов и кметът на общината Васил Едрев, съобщиха от общинския пресцентър. 

“Намеренията ни са да подобрим организацията за доставката на дървесина, тъй като миналата година имаше недостиг. Затова реагираме своевременно, още през февруари, за да може към края на септември, когато търсенето на дървесина е най-голямо, проблемът да има решение”, заяви Николов. Той посочи, че ресурсът е ограничен, а списъците със заявленията се подават до края на март.

“Когато списъците дойдат при нас, според количествата, с които разполагаме, определяме какво е максималното количество дървесина за едно домакинство”, уточни Николов. Той съобщи още, че предвидената по-голямата сеч, ще е около селата Раклиново и Тополица.

На срещата бе посочен и проблемът с транспортирането на дървесината.

“Това е разковничето, което определя цената до крайния потребител, но Държавното горско стопанство няма отношение към транспорта. Става дума за местни фирми, всяка от които определя цената за кубик”, заяви Николов.

Кметът на Община Айтос поясни, че кметовете на населени места трябва да предоставят в Общината информация за количествата дърва за огрев, необходими за всяко населено място. “Тогава ще е ясно каква е необходимостта спрямо квотата, за да търсим решение при евентуален недостиг”, каза Едрев.

БТА припомня, че право на закупуване на дърва имат физически лица, представители на едно домакинство с постоянен или настоящ адрес в населеното място, като дървата се използват за лична употреба без право на продажба. 
 



Източник БТА