Служител на германското разузнаване е обвинен в шпионаж в полза на Русия

0
176

©

Служител на германската служба за външно разузнаване и негов познат са обвинени в държавна измяна за предполагаемо предаване на секретни документи на Русия, предава Associated Press.

В съобщение от 8 септември прокурорите са обявили, че служителят на разузнаването, който е идентифициран само като Карстен Л. в съответствие с германските правила за защита на личните данни, е бил арестуван в Берлин на 21 декември миналата година.

Вторият заподозрян, самостоятелно работещ германски бизнесмен, идентифициран като Артур Е, е арестуван на летището в Мюнхен на 22 януари, когато е пристигнал от САЩ.

По време на първия арест Федералната разузнавателна служба на Германия, или BND, заяви, че е сезирала прокуратурата незабавно, след като вътрешни разследвания са обосновали информация за възможен случай на държавна измяна.

На 8 септември федералните прокурори са заявили, че Карстен Л се е познавал с Артур Е. от май 2021 г. и че последният е поддържал контакти с базиран в Русия бизнесмен, свързан с ФСБ (Федерална служба за сигурност на Руската федерация).

Твърди се, че тримата са се срещнали през септември 2022 г. и са се сговорили да набавят чувствителна информация от BND за ФСБ.

В периода от средата на септември до началото на октомври миналата година Карстен Л на два пъти е предоставил общо девет документа, свързани с проект за събиране на техническа разузнавателна информация, като ги е разпечатал или ги е снимал на екрана на компютъра си, се посочва в изявление на прокурорите.

След това той е дал материалите на Артур Е., който е заснел разпечатките, занесъл е цифровизираните данни в Москва, разпечатал ги е и ги е предал на ФСБ при срещи с руски офицери. 

През септември 2022 г. офицер от ФСБ дава на Артур Е. списък с “въпроси от особен интерес”, а Карстен Л. се сдобива с отговорите, твърдят прокурорите. Те са добавили, че Карстен Л. е получил най-малко 450 000 евро (886 510 лева) от ФСБ, а Артур Е. е получил най-малко 400 000 евро (788 000 лева) в брой, които последният е взел в Москва през ноември 2022 г.

След вземането на парите Карстен Л. уредил Артур Е. да бъде незаконно пропуснат през германската митница.

Двамата мъже са обвинени в берлински съд в две обвинения в “съвместно извършване на особено тежка държавна измяна”, са съобщили от прокуратурата. Те са добавили, че информацията, предадена на ФСБ, е била класифицирана като “държавна тайна”.

Германия се превърна в един от водещите доставчици на военна и финансова помощ за Украйна, след като Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г.

В предишен случай, свързан с предполагаем двоен агент в агенцията, бивш служител на BND през 2016 г. е осъден за нарушаване на германския закон за служебната тайна и осъден на осем години затвор за предоставяне на класифицирана информация.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник