След 13 г. чакане летим без гранична проверка (Обзор)

0
76


За пълноправно членство в Шенген ще се преговаря след евроизборите

След 13 години чакане в неделя България и Румъния официално станаха пълноправни членове на Шенген по въздух и море. С това отпадат граничните проверки по летищата и морските пристанища за пътуващите до и от страните от Шенгенското пространство.

България кандидатства за приемане в свободната зона през 2011 г. и преговори се водят още оттогава.

След 2007 г., когато влязохме в ЕС, това е най-големият успех на българските институции, дипломация, политици, защото успяхме да се обединим заедно и да върнем доверието към България на най-високо ниво, каза премиерът в оставка Денков по време на официалната цермония, на която се отвориха границите на летище София. Бяха посрещнати пътниците, които пристигнаха в столицата с полет от Берлин. А първият шенгенски самолет кацна от Неапол още в полунощ. Подобни церемонии имаше в неделя и на международните летища във Варна и Бургас.

Сега вече при кацане пътниците ще слизат, ще си вземат багажа и ще напускат летището.

Заминаващите пък няма да минават повече през паспортна проверка,

ще чекират багажа, ако не са го направили онлайн, след това минават през рамките и лентите за сигурност, следва проверката на бордната карта и се качват в самолета. Самата проверка на бордната карта на летище София от известно време е и автоматична.

Остава преминаването през митнически контрол за пътници, пристигащи и заминаващи от и за страни извън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, както и за пътници, пристигащи от трети страни през страна-членка на Шенген. Главна дирекция “Гранична полиция” няма да изисква и предоставяне на писмено съгласие от родителите при напускане страната на малолетни и непълнолетни български граждани на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за шенгенски държави. Ако има родител, който

не желае детето му да пътува с другия родител,

има процедура от съответния районен съд за издаване на заповед детето да не пътува в чужбина.

Задължително остава изискването за носене на документ за самоличност.

Остава въпросът кога България и Румъния ще станат пълноправни членов, като се премахнат и граничните проверки по суша.

“Това, което знам, е, че

се търси политически подходящ момент след европейските избори,

може би след австрийските избори, когато да бъде взето решение” отговори Денков.

Държавата да положи всички възможни усилия пълноправното ни влизане да се ускори, призоваха пък в събота от Съюза на международните превозвачи.

На събитието на летище София присъстваха още вицепремиерът Мария Габриел, транспортният министър Георги Гвоздейков, МВР министърът Калин Стоянов и други.

България задава посока, България е добър пример, България със своя опит ще оформя бъдещето на Шенгенското пространство и ще има ползотворно участие в това всички граждани да се чувстват по-сигурни, увери и Мария Габриел.

По думите ѝ моментът

е исторически, защото страната ни показва какво означава сигурност чрез

сътрудничество между държави членки и между екипи.

Премиерът Денков добави, че Шенген не е една ограда, Шенген е доверие, че можем да опазим границите си. Доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път.

Поздрав за историческия момент за страната ни отправи и Йорданка Чобанова, ръководител на Представителството на ЕК в България.

Тя изрази своята надежда съвсем скоро България да има дата за отпадане на границите и по суша, и увери, че Европейската комисия застава плътно зад страната ни в този процес.

По думите ѝ само за изминалата година над 10 милиона души са преминали през летищата на България

и основно това са полети от и до Шенгенското пространство.





Източник 24часа