Сиймор Хърш: Белият  Дом пренебрегва неудобните доклади на американското разузнаване за Украйна

0
156

©

Администрацията на американския президент Джо Байдън пренебрегва отделни доклади на разузнаването на САЩ за Украйна, тъй като информацията, която съдържат, е неблагоприятна за нея, твърди американският журналист и носител на наградата “Пулицър” Сиймор Хърш.

В статията си Херш припомня, че миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че е уверен в крайния успех на украинската контраофанзива. Той отбелязва, че причина за подобно изявление може да са, наред с други неща, “безумно оптимистичните“ оценки на разузнавателната агенция на Пентагона.

“Вече се превърна в приета реалност, че президентите в ерата след 11 септември нямат никакви притеснения да манипулират и лъжат дори за най-компетентните разузнавателни доклади, ако не се вписват в политическата им програма. Нещо, което започна през годините на Буш/Чейни (спомнете си лъжата за оръжията за масово унищожение в Ирак), продължи и по време на президентството на много обичания, но много неразбран Барак Обама“, пише Хърш, припомняйки как преди 10 години правителството на САЩ отказа да получи разузнавателен доклад за Сирия, защото той бил политически “неудобен“.

По думите му, високопоставен служител на разузнаването му е казал, че точно както докладите на разузнавателната агенция на Пентагона преди са били игнорирани от съображения за политическа целесъобразност, сега “голяма част от текущите доклади на ЦРУ за неуспешната украинска офанзива са били игнорирани от Блинкен и други външнополитически служители в администрацията на Байдън“.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник