свободният пазар на ток от 2025 г.

0
61


Депутатите отложиха свободния пазар на ток с една година, тоест от 1 юли 2025 г. Досега с промени в Закона за енергетиката, битовите потребители трябваше да излязат на свободния пазар на 1 юли тази година.

Повторното прекрояване на закона дойде по предложение на три парламентарни групи, с три различни законопроекта – БСП, ГЕРБ/СДС и ДПС и третият на ИТН. И трите бяха подкрепени на първо четене днес, единствено от ПП-ДБ натиснаха бутоните “против”. 

При окончателното гласуване, трите законопроекта ще бъдат обединени в един, тъй като по същество  исканията са едни и същи, а за предложенията между двете четения депутатите ще имат три дни. По този начин ще могат да приемат промените преди да се излязат в предизборна ваканция. 

“Ако либерализацията се случи сега домакинствата ще плащат с 20% по-скъп ток”, аргументира се председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

Според сегашните текстове на закона, които са от октомври м.г., от 1 юли НЕК трябваше да престане да е обществен доставчик на ток, а КЕВР – да не определя квоти на централите за регулирания пазар. Цените на тока в преходния период – до 2026 г., трябва да се определят от правителството.

Крайните снабдители – дружествата на “Електрохолд”, ЕВН и “Енерго-Про”, трябваше да купуват тока от борсата, а разликата между определената от кабинета цена и тази на борсата да се покрива от фонд “Сигурност на електроенергийната система”.

Изискването за 100% свободен пазар на ток на едро е условие за второто плащане в плана за възстановяване и устойчивост, но Добрев преди дни заяви, че при приемането на либерализацията през октомври се очаквало траншовете да дойдат през ноември, но и досега ги нямало.

Даниела Божинова, Васил Тодев и Венко Сабрутев също бяха внесли свой законопроект, но депутатите не го приеха.

Настоящият законопроект има за цел да повиши интегритета и прозрачността на пазара на едро на енергия и подобри ефикасността на работа на Комисията за водно и енергийно регулиране като контролен и разследващ орган по отношения на търговията с вътрешна информация, манипулация на пазара и труди злоупотреби, пише в мотивите. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               





Източник 24часа