СБХ показва самостоятелна изложба на илюстраторката Маглена Константинова

0
67


Изложбата „50 години в рисувалния свят на Маглена Константинова“ показва Съюзът на българските художници (СБХ) в галерията си на ул. „Шипка“ 6. Откриването е на 22 март, съобщават организаторите.

По думите им е изненадващо, че въпреки „невероятното по обем“ творчество, Маглена Константинова досега не е представяла самостоятелна изложба. 

„Писателката Леда Милева многократно е заявявала, че неин любим художник е именно Маглена Константинова заради блестящата ѝ способност да усеща неповторимия свят на детето и пластически да интерпретира неговите сънища, мечти и фантазии“, разказват от СБХ.

Маглена Константинова е родена в София. През 1973 завършва Художествената академия, специалност „Илюстрация“, при проф. Петър Чуклев. Работи в областта на илюстрацията, оформлението на книгата, приложната графика. Рисува и оформя поредици пощенски марки, пликове, печати, емблеми, пощенски картички.

Константинова е оформила повече от 700 книги – илюстрации и графичен дизайн, учебници за детските градини и учениците от първи до четвърти клас и художествена литература на повече от петдесет български и чуждестранни автори, игри и мозайки. Нейни илюстрации са участвали в български общи художествени изложби и в международни биеналета на илюстрацията.

/ ГН

/ТС/



Източник БТА