САЩ потвърдиха задържането на петролна доставка от Иран

0
161

©

Съединените щати потвърдиха, че са заловили танкер с ирански петрол през април, точно преди Иран да залови два кораба в района на Персийския залив, в първото официално изявление на Министерството на правосъдието относно инцидента, съобщава AFP цитирана от France 24.

Министерството съобщи, че е конфискувало управлявания от Гърция танкер Suez Rajan и товара му от 980 000 барела суров петрол, за който се твърди, че е продаден на Китай от Ислямската революционна гвардия на Иран.

Твърди се, че тази продажба е в нарушение на американските и международните санкции, а правителството на Съединените щати получи заповед за конфискуването му в началото на тази година.

На 19 април, по време на конфискацията, собственикът на кораба, Suez Rajan, се призна за виновен за нарушаване на санкциите и е глобен с 2,5 млн. долара (4.60 млн. лева).

Впоследствие гръцкият оператор на кораба, Empire Navigation, се съгласи да сътрудничи на американските власти и нареди на кораба, който по това време се намираше в Югоизточна Азия, да транспортира товара си с петрол в САЩ.

По това време американските власти не потвърдиха, че поемат контрола върху товара и че корабът плава към Съединените щати.

Но Иран конфискува два танкера, плаващия под флага на Маршаловите острови Advantage Sweet, който плаваше към Съединените щати в Оманския залив, и след това принадлежащия на Гърция Niovi, който пътуваше от Дубай към Фуджейра.

Съединените щати обвиниха Иран в “тормоз” и “намеса в навигационните права в регионални и международни води”.

Конфискуването повиши напрежението в региона на Персийския залив.

В началото на юли американските военни заявиха, че са блокирали още два опита на иранския флот да завземе търговски танкери в международни води край Оман.

Министерството на правосъдието заяви, че случаят Suez Rajan е първото успешно прекъсване на голяма доставка на суров петрол от страна наИслямската революционна гвардия на Иран с помощта на американското наказателно право.

Те заявиха, че участниците в схемата Suez Rajan са се “опитали да прикрият произхода на петрола, като са използвали прехвърляне от кораб на кораб” и са маскирали местоположението на участващите кораби.

САЩ са предприели действия за предварително придобиване на собствеността върху товара на стойност десетки милиони долари, който след това ще бъде продаден.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник