Ръст на досъдебните производства за домашно насилие отчита Районната прокуратура в Кърджали за изминалата година

0
65



Близо двойно увеличение на броя на наблюдаваните досъдебни производства, свързани с домашно насилие, отчита за изминалата година Районната прокуратура в Кърджали спрямо предходната. През 2023 г. те са били 35, като 27 от тях са новообразувани, на фона на 16 досъдебни производства за 2022 г., от които 10 новообразувани. Това коментира в интервю за БТА заместник районен прокурор Петя Чотрова. 

През изтеклата година са наблюдавани общо 81 преписки, 77 от които са били образувани през същата година, допълни още тя и уточни, че една от причините за увеличението са измененията в Наказателния кодекс, криминализиращи леката телесна повреда в условията на домашно насилие и изменили понятието домашно насилие.

„Преди тези изменения се изискваше системност, което предполагаше поне три случая предхождащи случая, за който е подаден сигнал. От август 2023 г. това отпадна, поради което всеки, дори изолиран, случай на домашно насилие се завежда и съставлява престъпление, стига да покаже съответната обществена опасност и тежест на съответното деяние“, коментира тя. 

Като деяния, най-голям е делът на престъпленията, свързани с нарушаване на заповедите за защита от домашно насилие. „Такива се издават вече много в нашия съд. Явно чрез медиите, хората са по-запознати с правата, които имат по Закона за защита от домашно насилие, където също има изменение с понятието “интимна връзка“, обясни Чотрова. В условията на „интимна връзка“ за годината са наблюдавани 11 досъдебни производства. Следващи по брой са заканите за убийство, в условията на домашно насилие – девет и пет са леките и средни телесни повреди в условията на домашно насилие.

А домашното насилие не се изразява само и единствено в упражнено физическо насилие, което е неговата най-честа проява, но и когато става въпрос за сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права. И, когато говорим за него, не става въпрос само за упражнена сила на мъж спрямо жена, а на родител над дете, дете над родител, жена над мъж.

Прокурор Чотрова отчита също, че от 81 преписки, разглеждани през миналата година, 60 са с решения за отказ за образуване на досъдебно производство.

„Проблема, който констатираме, е, че при първоначално подаден сигнал за домашно насилие, особено при съпрузи или съжителстващи на семейни начала – съпругата, при която дори понякога видимо е било упражнено такова в хода на образуваното досъдебно производство, променя показанията си, а тя е основен свидетел и започва да свидетелства в полза на съпруга си, връща се при него, изглаждат съпружеските си отношения и реално за нас става много трудно събирането на доказателства“, коментира заместник районният прокурор.

Причината за това от прокуратурата обясняват с наличието на непълнолетни деца, дългогодишно съжителство, икономическа зависимост на пострадалия и невъзможност да се осигури друго жилище, да не се накърни авторитетът на съпруга и семейството.

„Искам да посоча, че пострадалите за 2023 г. по такива дела са общо 28, от които 24 са жени и двама мъже, единият от които е непълнолетен“, отчита прокурор Чотрова. Тя допълва, че големият процент решения да не се образува досъдебно производство се дължи и на това, че не винаги заявеното отговаря на истината. „Понякога заявителите надвишават правата си. Имаме случаи, в които лицето реално не е претърпяло домашно насилие, но излага такива твърдения пред полиция или прокуратура, а и не всяка проява би съставлявала престъпление, като накърняване телесната неприкосновеност на пострадалия или заканата не е в сериозния смисъл, като закана за убийство“, обясни тя.

От наблюдаваните досъдебни производства от Районна прокуратура – Кърджали 25 са решени по същество, като по две разследването е спряно, 13 са прекратени, 10 са внесени в Районните съдилища в съдебен район Кърджали, четири са с обвинителни актове и три – със споразумения. През изтеклата година има четирима влезли в сила съдебни актове, три от които „лишаване от свобода“ с изпитателен срок и една глоба. Има и три преписки с решения за изготвяне на искане за задължително настаняване и лечение. 

„Това са случаи, за които е счетено, че лицата не могат да носят наказателна отговорност и по-адекватната мярка би било настаняването им за лечение в Държавна психиатрична болница. Основно става въпрос за лица, системно прекаляващи с алкохол“, каза още прокурор Петя Чотрова.



Източник БТА